Recept na marinovaného lososa v červené řepě

Ingredience
    •    1 filet čerstvého lososa s kůží, asi 900 g
    •    2 větší červené řepy
    •    150 g mořské soli
    •    150 g krupicového cukru
    •    2 lžíce čerstvě drceného černého pepře
    •    3 drcené jalovčinky
    •    1 bobkový list, nadrcený či umletý
    •    1/2 lžičky estragonu
    •    150 g čerstvého kopru
    •    klínky citronu, opečená bageta, snítky kopru, crème fraîche a pár kapek olivového oleje k podávání

Příprava
1 Filet začistěte a položte kůží dolů do pekáčku či zapékací mísy. Oloupejte a nastrouhejte řepy (vezměte si gumové rukavice, jinak budete mít červené ruce). Koření podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Nasekejte polovinu kopru a pak ho smíchejte s kořením, solí, cukrem a řepou.

2 Naneste marinovací směs na lososa, rovnoměrně rozprostřete a překryjte fólií či alobalem. Zatižte prkénkem nebo pekáčkem se zátěží. Uložte na dva dny do lednice.

3 Z marinovaného lososa setřete všechnu řepu s kořením a filet opláchněte pod studenou vodou a osušte. Odstraňte kůži – můžete ji seříznout nožem, ale jde to snadno i rukou; prsty přidržujte maso.

4 Filet posypte zbylým sekaným koprem a pevně zabalte do fólie a dejte znovu na 2–8 hodin do chladu. Před podáváním krájejte na tenké plátky a podávejte s klínky citronu, snítkami kopru, několika kapkami olivového oleje, crème fraîche a pečivem.

NĚCO NAVÍC
Podávejte jako předkrm nebo studenou večeři třeba s okurkovým salátem. Lososa můžete doplnit crème fraîche nebo vaší oblíbenou studenou omáčkou či dresinkem (na hořčično-koprový dresink smíchejte 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce nasekaného kopru).

Více receptů najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24