Recept na makový koláč s meruňkami. Pořiďte si zásobu dentálních nití

Neutečete před tím. Víkend patří pečení. Makový koláč je perfektní variantou. Je plný bílkovin, stopových prvků a zdravých olejů. A samozřejmě – s meruňkami a marcipánem skvěle chutná. Vyhraďte si hodinku a pusťte se do toho.

Přísady:
5 vajec
180 g krupicového cukru
1 ampulka či 1 lžička citronového aroma
špetka soli
1 balení makové náplně (200 g)
100 g hladké mouky
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

Na náplň:
200 g dobré meruňkové zavařeniny (domácí nebo např. značky Mövenpick či Zentis), propasírované
200 g marcipánu
moučkový cukr na poprášení válu
1 velká sklenice kompotovaných meruněk (asi 800 g)
1 balíček světlého dortového želé
100 g mandlí, najemno nasekaných

Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte s 5 lžícemi horké vody, pak zašlehejte cukr a ostatní suroviny. Těsto pečte 30–40 minut a udělejte zkoušku špejlí. Až korpus dokonale vychladne, prokrojte ho napůl. Spodní díl natřete částí propasírované zavařeniny. Marcipán vyválejte na vále poprášeném moučkovým cukrem na velikost formy a vzniklou placku položte na namazaný korpus. Opět potřete zavařeninou a přiklopte druhou polovinou korpusu. Vrch dortu i boky potřete zbývající zavařeninou a boky obalte mandlemi (můžete je opražit). Meruňkový kompot slijte, ale šťávu uschovejte. Dort poklaďte meruňkami a potřete želatinou připravenou podle návodu na obalu – jako tekutinu použijte šťávu z kompotu. Nechte zatuhnout a podávejte.

Místo makového koláče byste měli chuť na brownies? Recept najdete na Apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24