Recept na lisovaný letní sendvič

V kuchařce Chléb v hlavní roli Mileny Volfové jsme našli několik tipů na to, jak nestrávit celý večer v kuchyni a stejně si pochutnat.

Ingredience (pro 4 porce):
1 benátský chléb, velká focaccia nebo jiný chléb italského typu
4 lžíce olivového oleje + na pokapání bagety
3 stroužky česneku, drceného
hrst hladkolisté petrželky
1 lžíce kaparů
3 sardelové řezy
sůl a čerstvě mletý pepř
1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
500 g oválných masitých rajčat, pokrájených
1/2 červené cibule, přepůlené a na plátky
2 hrsti černých oliv bez nálevu (tzv. řecké olivy), přepůlené a vypeckované
4 vejce vařená natvrdo, podélně přepůlená
   
Postup:
Rozkrojte podélně chleba a mírně vydlabejte; hrst drobků uschovejte. Drobky pak nahrubo rozmixujte s olejem, česnekem, petrželkou, kapary a sardelkami. V míse směs promíchejte s paprikou, rajčaty, cibulí, olivami, opepřete a případně osolte (pozor, sardelky jsou dost slané).
Chleba zevnitř pokapejte olejem a naneste na něj polovinu směsi. Poklaďte vejci a zakryjte zbylou zeleninou. Přiklopte druhou půlkou chleba, přimáčkněte a zabalte do potravinářské fólie. Zatěžkejte (třeba žehličkou či tácem s konzervami) a nechte v chladu rozležet 10 hodin či přes noc. Před podáváním nakrájejte na dílky.

Zkuste i zapečené pikantní housky. Recept najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24