Recept na kynutou bábovku s tvarohovočokoládovou náplní

Jedním slovem poezie! Takhle bábovka má všechno, co má mít. Je křupavá, šťavnatá, nadýchaná a křehká. Plná vůní a chutí. Musíte ji zkusit. Podle receptu Markéty Šimrové.

Ingredience:
500 g špaldové mouky typu 1050, nebo hladké pšeničné
400 g másla
200 ml mléka
6 žloutků
1 balení instantního droždí (7 g)
2 špetky soli
250 g tvarohu
5 lžic třtinového cukru
kůra z jednoho biocitronu
100–150 g nutelly

Postup:
Ušleháme máslo, citronovou kůru se žloutky a dvěma lžícemi cukru do pěny. Přisypeme droždí a postupně přidáváme mléko. Když se spojí s těstem, vmícháme prosátou mouku a sůl.
Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a vložíme do ledničky, kde ho necháme přes noc vykynout.
Ráno vyklopíme těsto na vál, prohněteme a vyválíme na obdélník velikosti velkého plechu. Potřeme celou plochu nutellou. V malé mise si rozmícháme tvaroh se třemi lžícemi cukru a tuto směs natřeme na těsto s nutellou.
Srolujeme tento obdélník do rolády, tu opatrně vložíme do vymazané formy na bábovku. (Používám olej ve spreji na vymazávání, šetří spoustu času v kuchyni a je z kvalitního řepkového oleje. Kupuji ho na http://www.fialapraha.cz/vyrobce/wilton.)
Těsto ve formě nechte znovu vykynout pod čistou utěrkou na teplém místě. Přibližně 1 hodinu, ale většinou to jde velmi rychle. Celý proces urychluji zahřátou troubou… Na 5 minut ji zapnu na 100 °C, vypnu ji a pak do ní vložím utěrkou přikrytou formu s těstem.
Po vykynutí opět formu vyjměte, troubu předehřejte na 180 °C a pečte při 170 °C přibližně 60 minut. Otestujte špejlí, pokud vyjde čistá, bez kousků těsta (ne suchá), je hotovo.

Kdo je Markéta Šimrová?
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.

Možná si myslíte, že líčit je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se jej napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog Markéty najdete na www.kitchenette.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24