Recept na kopřivovou polévku. Nabije vás železem i vitaminem C.

Skoncujte s únavou. Připravte si polévku z mladých kopřiv a dodejte tělu potřebné železo. Dokáže pročistit krev a nadlouho zatočit s únavou. Pospěšte si ale, nejlepší je totiž vařit ji z opravdu mladých kopřiv. Mají nejvíc železa.

Ingredience (pro 4 osoby):
200 g kopřiv (pokrájených)
4 vajíčka
1 krajíc celozrnného chleba rozkrájený na kostičky
1,3 litru zeleninového vývaru
muškátový oříšek
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 cibule
sůl, pepř

Příprava:
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. V misce rozmíchejte s jednou lžící oleje najemno nakrájený česnek a cibuli. Osolte a opepřete. Do misky vhoďte kousky chleba, směsí by se měly lehce obalit. Plech pokryjte papírem na pečení, rozložte na něj pokrájený chleba a nechte 10 minut péct. Vzniknou křupavé krutony.
Na pánvi na zbytku oleje osmahněte cibuli, po dobu 5 minut. Vlijte zeleninový vývar a přistrouhejte do něj trochu muškátového oříšku. Přiveďte k varu. Pak do vývaru vhoďte kopřivy a přikryjte pokličkou. 20 minut nechte vařit.
Během toho uvařte vajíčka natvrdo, oloupejte a rozkrojte podélně na půlku.
Polévku pak tyčovým mixérem důkladně rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Porci dozdobte vajíčkem a připravenými krutony.

Náš tip: Pokrájené listy kopřivy můžete zkusit přidat i do smažených vajíček.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24