Ingredience:
200 g hladké mouky
50 g jemné polenty + na poprášení
140 g studeného másla, nakrájeného na kousky
50 g parmazánu, najemno nastrouhaného
5 vajec + 2 žloutky + sůl
400 ml smetany ke šlehání
150 g uzené šunky, na plátky
100 g sušených rajčat
a pořádná hrst rukoly
Příprava:
1. Mouku, polentu, máslo a špetku soli zpracujte na drobenku. Přidejte sýr, 1 vejce, 2 lžíce studené vody a prohněťte. Těsto zabalte do fólie a dejte na 30 minut chladit. Poprašte vál polentou a těsto vyválejte na 6 koleček (či jedno velké kolo). Rozdělte je do formiček o průměru 10 cm (nebo jím vyložte velkou koláčovou formu) a nechte 30 minut chladit. Zahřejte troubu na 200 °C. Na těsto dejte pečicí papír a fazole a pečte 10 minut, pak bez zátěže pečte ještě 5 minut.
2. Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Zbylá vejce a žloutky prošlehejte se smetanou a špetkou soli. Na těsto naskládejte rajčata, šunku a rukolu a zalijte vaječnou směsí. Pečte přibližně 25–30 minut, aby náplň ztuhla.
Zkuste i quiche se špenátem a klobásou: http://www.apetitonline.cz/recepty/5277-quiche-se-spenatem-a-klobasou.html