Tyhle řezy jsme si zamilovali ještě předtím, než jsme je stihli ochutnat. Jsou totiž z naší oblíbené pochoutky – slazeného kondenzovaného mléka.
Ingredience (na 12 porcí):
300 g jablek, oloupaných, zbavených jádřince a nakrájených na kostičky
400 g slazeného kondenzovaného mléka
200 g ovesných vloček
2 lžičky mleté skořice
NA DROBENKU
55 g ovesných vloček
20 g másla, pokrájeného
55 g opražených mandlových lupínků
300 g mražených ostružin
řecký nebo jiný hustý bílý jogurt k podávání
Příprava jídla:
Troubu předehřejte na 180 °C. Uzavřenou konzervu mléka dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla potopená. Na mírném ohni vařte 2,5 hodiny; zhruba každou půlhodinu konzervu obraťte. Průběžně dolévejte horkou vodu, aby plechovka zůstala stále potopená. Po vychladnutí otevřete – uvnitř najdete mléčný karamel.
Jablka zalijte 6 lžícemi vody a 5–6 minut povařte; pak sceďte a rozmixujte. Smíchejte s ovesnými vločkami, skořicí a 2/3 připraveného mléčného karamelu.
Formu 18 x 28 cm vyložte pečicím papírem a dejte do ní asi 2/3 směsi. Pomocí lžíce ji rozetřete do hladké stejnoměrné vrstvy. Navrch opatrně rozložte ostružiny. Našlehejte zbylou třetinu mléčného karamelu a pokapejte jím ostružiny.
Nakonec připravte drobenku. Vločky na drobenku nasypte do zbývající třetiny jablečno-ovesné směsi a dobře promíchejte. Přidejte máslo a špičkami prstů ho zapracujte. Na závěr vmíchejte mandlové lupínky.
Drobenku rozprostřete na ostružiny a mírně přitlačte, aby se všechny vrstvy spojily. Pečte 25–30 minut dozlatova. Pak nechte úplně vychladnout a rozkrájejte na řezy. Vychutnejte si je doplněné lžící hustého jogurtu.
Z kondenzovaného mléka můžete upéct i banánovokaramelový dort. Recept najdete na www.apetitonline.cz