Recept na jemnou rybí polévku se zeleninou

Jak dlouho?
    •    Doba přípravy: 15 minut
    •    Pečení: 30 minut
Počet porcí
    •    4
Ingredience
    •    100 g másla + 1–2 lžíce na opečení veky
    •    50 g hladké mouky
    •    špetka muškátového oříšku
    •    1,25 l rybího vývaru nebo vody (viz Něco navíc)
    •    sůl
    •    150 g celeru, nastrouhaného
    •    200 g mrkve, nastrouhané
    •    250 g jiker a mlíčí, čerstvé, ale i mražené
    •    4 větší plátky veky, na kostičky
    •    zelená petrželka k podávání
    •   
Příprava
1 V hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Strouhněte do ní muškátový oříšek, pak zalijte vlažným vývarem nebo vodou, osolte, prošlehejte metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 15 minut, občas zamíchejte.

2 Nastrouhejte na nudličky kořenovou zeleninu. Opečte ji ve velké pánvi na zbylém másle. Opékejte a míchejte, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne, a odstavte z ohně.

3 Jikry a mlíčí omyjte a očistěte, mražené nechte předem rozmrznout. Mlíčí překrájejte na menší kousky a vše přidejte do hrnce. Vařte dalších 10 minut, občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně asi pět minut povařte. Dochuťte solí.

4 Nakrájenou veku vsypte do pekáčku, pokropte rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 180 °C opečte za občasného promíchání dorůžova.

NĚCO NAVÍC
Z hlavy (odstraňte žábry a vyhoďte je, vývar by byl hořký), kostí a odřezků z kapra připravte vývar. Vše zalijte vodou, osolte, přidejte celý pepř, nové koření, snítku estragonu, cibuli, plátek citronu, kus mrkve, petržele a celeru a vařte mírným varem 30 minut, pak sceďte. Vývar můžete nahradit vodou, ale díky vývaru má polévka výraznější rybí chuť.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24