Jak dlouho?
• Doba přípravy: 15 minut
• Pečení: 30 minut
Počet porcí
• 4
Ingredience
• 100 g másla + 1–2 lžíce na opečení veky
• 50 g hladké mouky
• špetka muškátového oříšku
• 1,25 l rybího vývaru nebo vody (viz Něco navíc)
• sůl
• 150 g celeru, nastrouhaného
• 200 g mrkve, nastrouhané
• 250 g jiker a mlíčí, čerstvé, ale i mražené
• 4 větší plátky veky, na kostičky
• zelená petrželka k podávání
•
Příprava
1 V hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Strouhněte do ní muškátový oříšek, pak zalijte vlažným vývarem nebo vodou, osolte, prošlehejte metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 15 minut, občas zamíchejte.
2 Nastrouhejte na nudličky kořenovou zeleninu. Opečte ji ve velké pánvi na zbylém másle. Opékejte a míchejte, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne, a odstavte z ohně.
3 Jikry a mlíčí omyjte a očistěte, mražené nechte předem rozmrznout. Mlíčí překrájejte na menší kousky a vše přidejte do hrnce. Vařte dalších 10 minut, občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně asi pět minut povařte. Dochuťte solí.
4 Nakrájenou veku vsypte do pekáčku, pokropte rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 180 °C opečte za občasného promíchání dorůžova.
NĚCO NAVÍC
Z hlavy (odstraňte žábry a vyhoďte je, vývar by byl hořký), kostí a odřezků z kapra připravte vývar. Vše zalijte vodou, osolte, přidejte celý pepř, nové koření, snítku estragonu, cibuli, plátek citronu, kus mrkve, petržele a celeru a vařte mírným varem 30 minut, pak sceďte. Vývar můžete nahradit vodou, ale díky vývaru má polévka výraznější rybí chuť.
Další recepty najdete na www.apetitonline.cz