Nejde o žádnou rychlokvašku, tahle pochoutka se musí až šest hodin chladit v ledničce. Pak ale zmizí rychlostí blesku.
Ingredience:
200 g kulatých čokoládových sušenek, například cookies, nadrobno rozdrcených
45 g strouhaného kokosu
200 g másla + trocha na vymazání plechu
100 g tmavé čokolády
2 lžičky slunečnicového oleje
Na javorový karamel
395 g kondenzovaného mléka
60 g másla
2 lžíce javorového sirupu
Příprava:
Cookies, kokos a máslo prohněťte ve velké míse, směs pak natlačte na dno vymazaného plechu o rozměrech zhruba 20 × 20 centimetrů a dejte do lednice.
Mezitím si připravte javorový karamel: všechny suroviny na něj dejte do pánvičky s vyšším okrajem. Přiveďte k varu a za stálého míchání povařte asi osm minut tak, aby směs začala tuhnout a zlátnout. Karamel přelijte přes základ dezertu a opět vložte do ledničky. Čokoládu rozpusťte s olejem a přelijte ji přes karamelovou vrstvu.
Dezert nechte šest hodin tuhnout v ledničce a pak krájejte na kostky.
Nemáte javorového sirupu nikdy dost? Upečte si javorové vdolečky. Recept najdete na www.apetitonline.cz.