Recept na jablečný páj s drobenkou

Ingredience:
190 g hladké mouky + další na poprášení
125 g másla, vychlazeného a nasekaného
1 lžíce krupicového cukru
špetka soli

NA NÁPLŇ
1,3 kg pevných červených jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
100 g krupicového cukru
100 g rozinek sultánek, propláchnutých
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého nového koření
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce másla, rozpuštěného

NA DROBENKU
80 g másla
80 g přírodního cukru
100 g ovesných vloček

Postup:
1 V kuchyňském robotu několika pulzy rozmixujte mouku, máslo, cukr a sůl na drobenku; hrudky by měly být asi o velikosti  hrášku. Přidejte 2 lžíce ledové vody a krátce promixujte – těsto by se po zmáčknutí mělo začít spojovat. Pokud ne, přilijte ještě trochu vody, ale mixujte opravdu jen krátce, jinak by těsto bylo tvrdé. Těsto vysypte na arch potravinářské fólie a vytvarujte z něj kolo o síle 2,5 cm. Zabalte ho a dejte do chladničky na 1 hodinu odpočinout. (Lze nechat v chladničce až 3 dny nebo i zmrazit, a to na dobu 2 měsíců.)
2 Jablka nakrájejte na kostičky a promíchejte je se zbývajícími přísadami na náplň. Promíchejte přísady na drobenku. Troubu předehřejte na 180 °C.
3 Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto na kolo o průměru 28 cm. Opatrně ho pomocí válečku přeneste do dortové formy o průměru 24 cm a těstem vyložte i stěny formy. Rozprostřete na těsto náplň, pokapejte ji máslem a posypte drobenkou. Zakryté alobalem pečte 30 minut. Sejměte alobal a pečte dalších 25–30 minut dozlatova.

TRIK OD PROFESIONÁLŮ
Aby bylo křehké těsto po upečení vláčné a chutné, není třeba ho příliš dlouho zpracovávat. Má pak sice sklon trhat se a lepit, když ho ale budete vyvalovat mezi dvěma archy potravinářské fólie, půjde vám to lépe.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24