Počet porcí
• 4
Ingredience
• 2 lžíce másla
• 200 g hub (nejlépe krémové žampiony nebo portobello), pokrájených
• 1 cibule, nakrájená nadrobno
• 1 stroužek česneku, drcený
• 300 g rýže na rizoto, jako např. arborio
• 80 ml bílého vína
• 750 ml zeleninového vývaru
• 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
• sůl a čerstvě mletý pepř
• rukola a hobliny parmazánu k podávání
NA ČERVENOU ŘEPU
• 1–2 střední červené řepy
• 1 lžíce červeného vinného octa + další na dokončení
• 3 lžíce panenského olivového oleje + další na pokapání
• 1 lžička třtinového cukru
• ½ lžičky tymiánových lístků
Příprava
1. Řepu vařte v osolené vodě se lžící octa asi 50 minut doměkka. Oloupejte ji, nakrájejte na tenké plátky a dejte marinovat do zálivky z olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, cukru, tymiánu; řádně osolte a opepřete. Nechte v chladničce aspoň 1 hodinu, ale klidně i přes noc.
2. Na středním plameni na 1 lžíci másla opékejte pokrájené houby asi 3–4 minuty. Vyjměte, do hrnce dejte zbytek másla, cibuli, česnek a opékejte asi 3 minuty. Vsypte rýži a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem a počkejte, až se odpaří. Na vedlejším hořáku nechte zvolna bublat vývar. Po jedné sběračce ho přilévejte, stále míchejte, a když se vývar vstřebá, přilijte další. Po 15–20 minutách by měla být rýže hotová, ale na skus pevná. Vmíchejte tymián a opečené houby. Řádně osolte a opepřete.
3. Rizoto prokládejte okapanými kolečky marinované řepy. Pokapejte marinádou z řepy a olivovým olejem. Ozdobte je rukolou a hoblinami parmazánu.
Další recepty najdete na www.apetitonline.cz