Recept na houbové rizoto s marinovanou řepou

Počet porcí
    •    4
Ingredience
    •    2 lžíce másla
    •    200 g hub (nejlépe krémové žampiony nebo portobello), pokrájených
    •    1 cibule, nakrájená nadrobno
    •    1 stroužek česneku, drcený
    •    300 g rýže na rizoto, jako např. arborio
    •    80 ml bílého vína
    •    750 ml zeleninového vývaru
    •    1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
    •    sůl a čerstvě mletý pepř
    •    rukola a hobliny parmazánu k podávání
NA ČERVENOU ŘEPU
    •    1–2 střední červené řepy
    •    1 lžíce červeného vinného octa + další na dokončení
    •    3 lžíce panenského olivového oleje + další na pokapání
    •    1 lžička třtinového cukru
    •    ½ lžičky tymiánových lístků
Příprava
1. Řepu vařte v osolené vodě se lžící octa asi 50 minut doměkka. Oloupejte ji, nakrájejte na tenké plátky a dejte marinovat do zálivky z olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, cukru, tymiánu; řádně osolte a opepřete. Nechte v chladničce aspoň 1 hodinu, ale klidně i přes noc.
2. Na středním plameni na 1 lžíci másla opékejte pokrájené houby asi 3–4 minuty. Vyjměte, do hrnce dejte zbytek másla, cibuli, česnek a opékejte asi 3 minuty. Vsypte rýži a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem a počkejte, až se odpaří. Na vedlejším hořáku nechte zvolna bublat vývar. Po jedné sběračce ho přilévejte, stále míchejte, a když se vývar vstřebá, přilijte další. Po 15–20 minutách by měla být rýže hotová, ale na skus pevná. Vmíchejte tymián a opečené houby. Řádně osolte a opepřete.
3. Rizoto prokládejte okapanými kolečky marinované řepy. Pokapejte marinádou z řepy a olivovým olejem. Ozdobte je rukolou a hoblinami parmazánu.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24