Recept na horký čokoládový dortík

Nenechte se odradit složitější přípravou a vyzkoušejte delikatesu, za kterou vám přátelé utrhají ruce.

Ingredience

    •    55 g másla + na vymazání formiček
    •    85 g krupicového cukru
    •    170 g slazeného kondenzovaného mléka
    •    4 velká vejce
    •    špetka soli
    •    1 lžička vanilkového extraktu
    •    1 lžíce granulek instantní kávy, rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody
    •    350 g tmavé čokolády, rozpuštěné
    •    85 g hladké mouky
    •    moučkový cukr na poprášení
    •    šlehačka nebo vanilková zmrzlina k podávání


Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní velký plech. V míse utřete do pěny máslo s cukrem. Potom zašlehejte mléko.

2. Vejce zlehka prošlehejte se špetkou soli, vanilkovým extraktem a kávou. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte. Přidejte do mísy k mléčné směsi, poprašte moukou a rozmíchejte dohladka.

3. Rozdělte těsto do šesti vymazaných formiček o objemu 150 ml (mohou to být i porcelánové hrnky, jen by se neměly nahoře zužovat). Dejte je na plech do trouby a pečte 10–12 minut (doba záleží na miskách – kovové nebo menší potřebují méně času).

4. Vyjměte, nechte minutu stát a pak nožem oddělte od okrajů a vyklopte na talířky. Poprašte moučkovým cukrem. Dortíky můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, báječné jsou i samotné.

NĚCO NAVÍC
– Možná se vám napoprvé nepovede vybalancovat dobu pečení, ale i popraskaný dortík chutná lahodně. Pokud si nemůžete dovolit chybu, upečte nejdřív jeden a podle něj upravte pečení u zbývajících pěti.
– Čokoládu kupte co nejkvalitnější, projeví se to na chuti dortíku. Měla by obsahovat aspoň 60 % kakaové hmoty.

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24