Recept na génoise s ovocem

Jak dlouho?
    •    Doba přípravy: 40 minut
    •    Pečení: 30 minut
Počet porcí
    •    na 6 řezů
Ingredience
    •    120 g hladké mouky
    •    špetka soli
    •    4 vejce pokojové teploty
    •    120 g moučkového cukru
    •    1/2 lžičky vanilkového extraktu
    •    55 g přepuštěného másla (zchladlého!)
NA NÁPLŇ
    •    450 g čerstvých jahod
    •    3 lžíce moučkového cukru
    •    500 ml šlehačky
    •    1 lžička vanilkového extraktu
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem a vysypte moukou. Připravte si vodní lázeň. Do mísy dejte vejce a vložte do vodní lázně, voda nesmí vřít. Postupně přidávejte cukr a šlehejte aspoň 10 minut, až je směs krémová a po vytažení metliček zůstanou na povrchu vlnky. Sundejte z plamene a přidejte vanilkový extrakt. Míchejte, dokud směs úplně nevychladne.

2 Sůl smíchejte s moukou. Třetinu krému přidejte k přepuštěnému máslu, do zbytku krému přimíchejte dvě třetiny mouky. Pak obě hmoty spojte dohromady a dosypte zbytek mouky. Vlijte do formy a pečte asi 30 minut. Vršek dortu by měl být zlatavý a boky by se měly odlepovat od formy. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.

3 Smetanu ušlehejte s cukrem a přidejte vanilkový extrakt. Dort rozřízněte na dvě půlky. Spodní díl potřete třetinou krému. Na krém dejte jahody posypané dvěma lžícemi cukru a potřete je druhou třetinou krému. Navrch přiklopte druhou půlku korpusu a potřete ji zbývajícím krémem (anebo dort stejně jako my jen jednoduše poprašte moučkovým cukrem). Dejte ztuhnout do lednice.

TIPY & TRIKY
    •    Dbejte na to, aby při spojování měly všechny suroviny stejnou teplotu, v opačném případě se těsto může srazit.
    •    Do šlehačky můžete přidat jeden balíček ztužovače. Lépe a delší dobu drží tučná, 40% smetana ke šlehání.
    •    Není to sice moc hygienické, ale jahody do dortu je lepší neumývat. Pokud vám to nedá, oplachujte je v celku, opravdu rychle a jednu po druhé zlehka a důkladně osušte ubrouskem.

Recept je převzatý z kuchařky Iveta & sladká Francie.
Další zajímavé recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24