Klasika ze školních jídelen, ale jinak. Stoprocentně gurmánsky.
Ingredience (pro 4 porce):
400 ml mléka
200 ml kyšky nebo tvarohu
2 vejce
vanilka
skořice
2 lžíce javorového sirupu, nebo agáve, medu, cukru
2 lžíce Grand Marnier (francouzský likér, pokud ho vynecháte, recept bude i tak fungovat)
1 jablko
2 lžíce rozinek
8 plátků vánočky nebo mazance
máslo na vymazání
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymažeme máslem střední zapékací mísu. Nakrájíme si na jemné plátky jablka bez slupky a jádřinců a rozprostřeme na dno zapékací nádoby, případně posypeme rozinkami.
Na jablka rovnoměrně poklademe plátky vánočky, tak, aby vytvořily souvislou vrstvu.
Ve střední míse dobře promícháme mléko, kyšku nebo tvaroh, vejce, vanilkovou esenci nebo semínka z vanilkového lusku, skořici, javorový sirup nebo jiné zdravé sladidlo a Grand Marnier.
Tuto směs nalijeme do zapékací nádoby na všechny ostatní ingredience a dáme péct na 20–30 minut dozlatova.
Podávejte teplé a lehce pocukrované.
Kdo je Markéta Šimrová?
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčit je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se jej napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog Markéty najdete na www.kitchenette.cz