Počet porcí: 4
Ingredience
• 250 g hladké mouky + trochu na vál
• ½ lžičky soli
• špetka krupicového cukru
• ½ balíčku (kostky) droždí
• 8 lžic olivového oleje
• 4 čerstvé fíky, omyté a osušené
• 200 g kozího sýra v popelu, váleček
• 2 lžíce medu, nejlépe akátového
• 1 lžíce citronové šťávy
• 8 snítek tymiánu
• čerstvě drcený pepř + hrubá sůl
Příprava jídla
1 Do mísy prosejte hladkou mouku se solí. Rozdrobené droždí promíchejte se špetkou cukru a 150 ml vlažné vody a vlijte k mouce. Přidejte čtyři lžíce oleje a zadělejte hladké nelepivé těsto.
2 Na pomoučněném vále vypracujte bochánek, vložte do mísy, poprašte moukou a nechte pod utěrkou kynout asi hodinu na dvojnásobný objem. Předehřejte troubu na 250 °C a plech vyložte papírem na pečení.
3 Vykynuté těsto opět propracujte a rozdělte na 4 díly. Každý vyválejte na oválnou placku o síle asi 3 mm, vytvarujte, přendejte na plech a nechte chvíli odpočinout. Nakrájejte fíky i sýr na asi půlcentimetrové plátky. Med prošlehejte se lžící citronové šťávy a olejem.
4 Placky propíchejte na několika místech vidličkou nebo do nich udělejte prstem důlky, obložte plátky fíků a sýra a posypte polovinou odrhnutého tymiánu. Pečte dozlatova, 10–15 minut. Vyjměte z trouby, pokapejte medovou zálivkou, osolte, opepřete a posypte zbylým tymiánem.
Další recepty najdete na www.apetitonline.cz
Olajkuj a vyhraj! Sledujte ELLE.cz i na Facebooku. Do 31. 10. 2012 tu můžete soutěžit o parfém Lady Million nebo DVD z produkce ELLE. Jděte nawww.facebook.com/ELLE.cz