Recept na DORT Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

„Nic exotického v naší krajině, vaše babičky dělaly pravděpodobně podobný, ale já k němu mám cestovatelský melancholický vztah. Recept jsem si přivezla před pár lety od jedné staré chorvatské babičky heslovitě v rychlosti naťukaný do iPhonu, přičemž byla cizích jazyků neznalá a přítomní zase chorvatštinu lepili asi tak jako já. Jenže v jejím podání byl naprosto delikátní a měl všechno, co měl mít, aby se mi vzpomínky na něj zaryly tak hluboko, že jsem ho jednoho dne pokořila,“ říká autorka receptu Markéta Pavleje.


Ingredience:
NA KORPUS:
4 celá vejce
10 lžic studené vody
300 g třtinového cukru
150 g mletých vlašských ořechů
150 g špaldové celozrnné mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
NA KRÉM: 
2 žloutky
6 lžic cukru
100 g kvalitní čokolády (75–80 % kakaa)
350 ml mléka (používám bio plnotučné)
80 g hladké mouky
250 g másla, pokojové teploty
2 lžíce vanilkového cukru
NA POLITÍ KORPUSU:
300 ml kávy
100 ml rumu


Postup
1. Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte nebo si vyložte papírem na pečení dortovou formu. Tentokrát jsem pekla ve formě o průměru 30 cm, dort má tak 2 vrstvy, můžete ale péct ve formě s průměrem 26 cm, pak korpus rozřízněte na 3 vrstvy.


2. Na korpus šlehejte 4 žloutky s cukrem a čtyřmi lžícemi vody. Když směs začne světlat a získává nadýchanost, pomalu přidejte další tři lžíce studené vody a stále šlehejte. Do našlehaného krému vmíchejte ručně ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a zbývajícími třemi lžícemi studené vody. Vznikne velmi hustá hmota.


3. Ušlehejte pevný sníh z bílků a špetky soli. Sníh opatrně vmíchejte do ořechového těsta a dejte péct v dortové formě. Pečte přibližně 45 minut.


4. Mezitím si připravte krém, který se bude skládat ze tří jednoduchých základních krémů, které na konci spojíte v jeden. 
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, do níž za stálého míchání přidáte 6 lžic cukru a 2 žloutky. Takto míchejte 2 minuty a odstavte.
Smíchejte mouku s trochou mléka a vytvořte hladkou kašičku tak, aby mouka netvořila hrudky. Zbytek mléka dejte do menšího hrnce, vmíchejte kašičku z mouky a zahřívejte za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Postup je, jako když se dělá pudink, když začne mléko bublat, vařte ještě pár minut, ale stále míchejte. Teď můžete vmíchat čokoládový krém do mléčného a nechat vychladnout. 
Máslo začněte šlehat s vanilkovým cukrem, a když je krásně nadýchané, postupně po lžících přidávejte za stálého šlehání čokoládový krém. Uf, hotovo.


5. Upečený vychladlý korpus rozřízněte na dvě vrstvy. Na servírovací dortový talíř si položte první vrstvu a polijte ji rovnoměrně polovičním podílem směsi kávy a rumu. Natřete polovinou krému a položte druhou vrstvu korpusu, kterou opět polijte zbývající kávou s rumem. Teď už jen celý dort schovat pod vrstvu mírně sladkého, jemného čokoládového krému a dozdobit.
6. Klasické zdobení je obalit celý dort nebo jen boky v strouhaných ořeších, ale to ve mně vyvolává vzpomínky, které mám na ty kupované, po margarínu chutnající dorty, tak jsem ho nechala jen tak a doladila alternativně. Krásné jsou třeba jedlé zlaté plátky, které dodají slavnostní atmosféru, nebo trocha čokolády a vlašských ořechů.


Servírujte alespoň pár hodin vychlazený a odležený.

orechovy dort

Kdo je Markéta Pavleje:


S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčení je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se je napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog najdete na www.kitchenette.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24