Široko daleko nemá nikdo narozeniny. Ale přemýšlejte – vždycky je nějaký důvod, proč upéct božský dort Harlekýn. Třeba se kuchaři nepovedl váš dnešní oběd nebo vám před nosem ujela tramvaj. Když budete chtít, na něco jistě přijdete…
Ingredience (na formu o průměru 24 cm):
550 ml smetany na šlehání, 33–40%
150 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
75 g kakaa holandského typu
5 vajec
130 g polohrubé mouky
4 lžíce oleje
máslo a hrubá mouka na formu
25 g hořké čokolády, hrubě nastrouhané
Příprava:
Den předem svařte 350 ml smetany s 30 g cukru a 35 g kakaa na pařížskou šlehačku. Po vychladnutí uložte v chladničce.
Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte a vysypte dortovou formu. Vejce rozklepněte do ohnivzdorné mísy, přidejte zbývající krupicový a vanilkový cukr, postavte na hrnec s vroucí vodou a šlehejte 5 minut, aby se hmota zahřála. Sejměte a vyšlehejte do husté bílé pěny. Vmíchejte prosátou mouku s kakaem a nakonec olej. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou do roviny.
Pečte asi 45 minut tak, aby se těsto nelepilo na špejli. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak odstraňte boky. Vychladlý dort překlopte na papír na pečení a rozkrojte napůl.
Vyšlehejte pařížskou šlehačku a zhruba třetinou potřete vršek spodního korpusu. Přiklopte druhým plátem a celý povrch i boky pomažte tmavou šlehačkou (část si nechte na zdobení) a uhlaďte. Zbylou ušlehanou smetanou postříkejte vršek dortu a dozdobte pařížskou šlehačkou a čokoládou.
Na pečení dortu s krémem ale bohužel někdy není čas. Co zkusit klasiku, která vždycky přijde k chuti - rakvičky se šlehačkou. Recept najdete na apetitonline.cz