Recept na čokoládový dort

Francouzi umějí žít. Důkazem ať je vám právě tenhle čokoládový dort, který si můžete upéct podle kuchařky Iveta & sladká Francie televizní hvězdy Ivety Fabešové.

Ingredience (na 10 řezů):
½ kostky čerstvého droždí
220 g polohrubé mouky
250 ml mléka
125 g másla
120 g moučkového cukru
2 vejce
200 g rozpuštěné čokolády na vaření
2 lžíce kakaa
2 lžíce ovocného likéru, např. chambord
1 lžíce strouhané pomerančové kůry

NA POLEVU
250 g čokolády na vaření
375 ml smetany ke šlehání
   
Postup:
Nejdřív připravte polevu. Do vroucí smetany přidejte kousky čokolády, promíchejte a nechte rozpustit. Dejte do chladu. Z jedné lžíce cukru, droždí a několika lžic vlažného mléka si připravte kvásek. V míse utřete máslo s cukrem do světlého krému. Přidejte čokoládu, likér a strouhanou pomerančovou kůru. Do prosáté mouky s kakaem přilijte kvásek a střídavě přidávejte mléko, rozšlehaná vejce a máslový krém. Těsto vlijte do dortové formy vyložené papírem na pečení a nechte 20 minut nakynout. Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Po vychladnutí dort potřete smetanovočokoládovou polevou.

Příště zkuste máslový dort s čokoládovými kousky. Recept najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24