Těžko. Takovému obědu se jen máloco vyrovná.
Ingredience (na 4 porce):
4 kuřecí prsíčka bez kůže a kostí
4 stroužky česneku, rozdrcené
1 lžička mletého sušeného zázvoru
1 lžíce citronové šťávy
hrubá mouka, vejce, sůl a strouhanka na obalení
olej na smažení
Na hranolky:
500 g moučných brambor
2 lžíce rostlinného oleje
mořská sůl na posypání
Na česnekovou majonézu aïoli:
4 žloutky
1 lžíce bílého vinného octa
1 stroužek česneku, rozdrcený
2 lžíce citronové šťávy
500 ml olivového oleje
Příprava:
Kuřecí prsíčka podélně rozkrojte a vložte mezi dvě vrstvy fólie, pak rozklepejte dotenka. Ostrým nožem je několikrát křížem krážem nařízněte. Rozdrcený česnek promíchejte se zázvorem a citronovou šťávou a vzniklou kašičkou řízky potřete. Nechte v přikryté nádobě a v chladu odpočívat aspoň dvě hodiny, lépe do druhého dne.
Kulatým nožem setřete přebytečnou česnekovou pastu, maso pečlivě otlačte v mouce, protáhněte vajíčkem rozšlehaným s trochou soli a obalte ve strouhance. Přebytek oklepejte a řízky osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Podávejte s domácími hranolky a česnekovou majonézou.
Připravte hranolky: Předehřejte troubu na 200 stupňů, brambory oloupejte a nakrájejte na klínky. Na plechu je promíchejte s olejem a pečte asi půl hodiny dozlatova. Osolte.
Mezitím prošlehejte v robotu žloutky, ocet, česnek a citronovou šťávu, aby se směs spojila. Pak opatrně přilévejte olej a stále šlehejte, až vznikne hustá majonéza.
Co se zbylým česnekem? Připravte si luxusní španělskou česnečku. Recept najdete na www.apetitonline.cz.