Recept na celozrnné kynuté lívanečky s chia semínky a vločkami

Ingredience:

250 g celozrnné špaldové krupice

100 g jemných ovesných vloček

5–6 lžic chia semínek

1/2 l mléka

1/2 balení droždí (21 g čerstvého nebo 1/2 sáčku sušeného)

1 vejce

špetka soli

špetka skořice

kůra z 1/2 citronu

vanilka

Postup:

1. Smíchejte všechny ingredience a vznikne vám řidší těsto. Nechte ho buď vykynout do druhého dne v lednici zakryté fólií, nebo celý proces urychlete tak, že droždí necháte nejdříve vzejít s teplým mlékem a cukrem, smícháte s ostatními ingrediencemi a těsto necháte vykynout na teplém místě. Zdvojnásobí svůj objem.

2. Smažte v lehce tukem vytřeném lívanečníku nebo pánvi. Z první strany smažte na středním až velmi slabém ohni, protože tak krásně nakynou, a když se začnou tvořit bublinky a budou téměř propečené, lívanečky otočte.

3. Servírujte s kyselou smetanou a ovocnou omáčkou nebo marmeládou, jablečné pyré se skořicí je skvělé, šlehačka s višněmi, javorový sirup, tvaroh…

Co možná nevíte:
Chia (‚čia‘) semínka jsou semena šalvěje hispánské pocházející ze Střední Ameriky a patřila k nejdůležitějším potravinám Aztéků. Jsou významným zdrojem proteinů a kvalitních tuků, z nichž mají vysoké zastoupení rostlinné omega-3 mastné kyseliny. Koupíte je v obchodech se zdravou výživou.

Kdo je Markéta Šimrová:

S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.
Možná si myslíte, že líčení je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se jej napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog Markéty najdete na www.kitchenette.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24