Počet porcí:
pro 2 osoby
Ingredience:
50 g vlašských ořechů
100 g gorgonzoly
100 ml smetany ke šlehání
100 ml bílého vína
500 g bramborových noků
sůl
Příprava jídla:
1 Do velkého hrnce nalijte vodu, osolte ji, a než ji přivedete k varu, připravte si gorgonzolovou omáčku. V nepřilnavé pánvi nasucho opražte vlašské ořechy. Přidejte k nim nadrobenou gorgonzolu a zalijte smetanou a vínem. Neustále míchejte a počkejte, až se sýr úplně rozpustí.
2 Mezitím uvařte noky. Sceďte je a podávejte přelité gorgonzolovou omáčkou.
Něco navíc:
GORGONZOLA dostala jméno podle vesnice v Lombardii, odkud pravděpodobně pochází. Traduje se, že ji vynalezl lakomý hostinský, který se pokusil prodat trochu plesnivý měkký sýr jako specialitu. U hostů sklidil velký úspěch – a plísňový sýr byl na světě! Bochník tradiční gorgonzoly (k dostání jen v Itálii) se připravuje zásadně z mléka ze dvou dojení; průmyslově vyráběná ,gorgonzola dolce‘ z pasterovaného mléka vzniká jen z jedné nadojené dávky.
Více receptů najdete na www.apetitonline.cz