Bliny jsou menší palačinky. Rusové je jedí naslano (třeba s kaviárem nebo lososem), ale i nasladko. Pak jsou pohádkovým startem do nového dne. Pravda, jejich příprava vám zabere hodně času, jenže proč ošidit nejdůležitější jídlo dne?!
Ingredience (pro 2 porce):
1 velké vejce
125 ml mléka + 1 lžíce navíc
špetka soli
3–4 vrchovaté lžíce hladké mouky
60 g másla
Na náplň:
70 g sýra cottage (lze nahradit tvarohem)
100 g měkkého tvarohu
1 vejce
1 lžíce krupicového cukru
½ sáčku vanilinového cukru
kůra z ½ citronu
Na borůvkovou omáčku:
100 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
2 lžíce krupicového cukru
šťáva z ½ citronu
K podávání:
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
½ lžičky skořice
100 g kysané smetany
Příprava:
Nejprve si připravte bliny: ušlehejte vejce s mlékem, třemi lžícemi vody a solí. Po lžících přidávejte mouku a pokaždé důkladně promíchejte. Těsto by mělo mít konzistenci kysané smetany. Přelijte ho přes síto, aby v něm nezůstaly žmolky, a nechte půl hodiny stát. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Když je těsto odpočinuté, vmíchejte do něj lžíci rozpuštěného másla.
Zahřejte menší těžkou nepřilnavou pánev a lehce ji potřete máslem. Vlijte tolik těsta, aby vznikla placka s průměrem asi 15 cm, a opékejte ji jen po jedné straně, dokud se okraje nezačnou kroutit. Dejte ji na talíř opečenou stranou nahoru a zakryjte utěrkou. Pokračujte, dokud těsto nespotřebujete.
Předehřejte troubu na 220 °C. Rozpuštěným máslem vymažte nádobu, ve které budete bliny péct (malý pekáč, asi jako na lasagne). Smíchejte všechny přísady na náplň. Na neopečenou stranu každé bliny dejte lžíci náplně, okraje přehněte do obdélníku a přesuňte do pekáčku.
Bliny potřete zbylým máslem a zapékejte 20–30 minut, aby byly nadýchané a zlatavé. Zatím připravte borůvkovou omáčku: v kastrolu smíchejte borůvky s cukrem a citronovou šťávou a na středním plameni přiveďte k varu. Vařte tři minuty.
Vyndejte bliny z trouby. Na talíři je posypte moučkovým cukrem a skořicí, polijte smetanou a borůvkovou omáčkou.
Zachutnaly vám bliny? Pak je zkuste s červenou řepou a kozím sýrem. Recept najdete na www.apetitonline.cz.