Pro zahřátí: horký punč

Někdy stačí k zahřátí jen hrnek černého čaje s rumem či slivovicí. V adventním období si klidně dopřejte něco lepšího a uvařte si punč. Ačkoli tento nápoj bývá spojován s Anglií, pochází z Indie. Jeho název odkazuje na hindské slovo panča, které znamená pět. Tolik přísad totiž do punče původně patřilo. Dnes má však horký nápoj desítky variant. Základem je víno, destilát, cukr, ovoce a koření. Punč se ředí čerstvě svařenou vodou nebo silným černým čajem, který mu dodá plnou chuť. Z koření se do něj nejlépe hodí skořice, hřebíček, vanilka a zázvor. Do punče se přidává také sušené ovoce a plátky citrusů. Závěrečnou tečku zajistí destilát, například griotka, brandy, rum, calvados nebo whisky. Experimentujte podle chuti – kouzlu aromatického nápoje prostě podlehnete.

Náš tip: Punč můžete uvařit i pro děti. Stačí vynechat alkohol a přidat ovocnou šťávu. Skvělé jsou rybízová, brusinková nebo červená hroznová, které nápoji dodají sytě rubínovou barvu.

Další tipy najdete na www.apetitonline.cz

Picture_7

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24