Beaujolais nouveau (čte se božole nuvó) je mladé červené víno charakteristické výraznou ovocnou chutí. Ta je výsledkem specifického způsobu kvašení nelisovaných hroznů se stopkou. První fáze probíhá bez přístupu vzduchu, hlavním činitelem je oxid uhličitý. Spodní hrozny se v sudu rozmačkají tíhou ostatních a mošt nahromaděný ve spodní části začne kvasit. Oxid uhličitý, který při tom vzniká, stoupá vzhůru a zahájí proces kvašení u zbylých bobulí. Díky tomuto postupu si víno zachovává specifickou vůni a chuť ovoce, zejména rybízu a třešní, která je obsažena v půdě.
V městečku Beaujeu, které dalo vínu jméno, se každoročně koná na jeho počest velkolepá oslava nazvaná Les sarmentelles de Beaujeu, tedy Výhonky révy z Beaujeu. Festival začíná ve středu odpoledne a nabízí bohatý kulturní program protknutý francouzskými tradicemi.
Kromě tance a zpěvu na návštěvníky čekají francouzské speciality místních šéfkuchařů a samozřejmě také sudy plné vína. Historickými ulicemi města projde světelný průvod a o půlnoci společně přivítá nové víno tradičním sloganem „Le beaujolais nouveau est arrivé!“ – Nové beaujolais je tady!
Nemůžete se vydat přímo k prameni? Vyhlédněte si příjemnou vinárnu, která nabízí ochutnávku letošního beaujolais nouveau. Nezapomeňte také na dobrou společnost, která k dobrému vínu jednoznačně patří.