Popraskané brambory

Popraskané brambory

700 g nových brambor
sůl a mletý černý pepř
1 lžíce olivového oleje
1 střední červená cibule
150 ml bílého vína
3 stroužky česneku
6 snítek rozmarýnu (může být i sušený drhnutý, např. Kotányi)


Popraskané brambory se vaří vlastně dvakrát. Tuto časovou"ztrátu" však vyrovnáte tím, že je budete podávat ve slupce, takže je nemusíte loupat.

Omyté neloupané brambory vařte v osolené vodě, dokud nejsou téměř měkké. Sceďte je a dejte stranou. Mezitím rozpalte olej na pánvi a nechte na něm zesklovatět sekanou cibuli (asi 4 minuty).

Přidejte drcený česnek a brambory. Každou zmáčkněte dnem lžíce, až jakoby napraskne. Přidejte víno a rozmarýn, přiveďte k varu a nechte na mírném ohni pobublávat, dokud se víno neodpaří. Dochuťte a podávejte.

Příprava předem: Den předem můžete brambory kompletně připravit, nechat vychladnout a přiklopené uložit do chladu. Před podáváním je dejte do zapékací mísy, přikryjte fólií a hřejte při teplotě 190 °C asi půl hodiny, dokud nebudou horké.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24