Pomerančovo-celerová polévka

6 porcí, příprava 25 minut, 40 minut vaření

Na polévku:

2 lžíce olivového oleje
1 cibule, najemno nakrájená
1 celer (600 g) pokrájený na kousky
600 g brambor, na kostičky
1,5 l zeleninového vývaru
1 lžička šafránu
jemně nastrouhaná kůra a šťáva ze 2 pomerančů

Na gremolatu:

1 stroužek česneku
1 lžička hrubé mořské soli
hrst lístků petrželky
2 lžíce olivového oleje

1. Ve velkém hrnci osmahněte doměkka cibuli (3–4 minuty), aby ale nezhnědla. Přidejte celer a brambory, přikryjte a povařte 10 minut, občas zamíchejte. Přidejte vývar, šafrán, pomerančovou kůru a polovinu šťávy. Přiveďte znovu do varu a na mírném plameni povařte dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Polévku rozmixujte na krém a osolte.

2. Gremolatu si udělejte v hmoždíři. Roztlučte česnek se solí, přidejte petrželku a rozmačkejte v jemnou pastu. Podobného výsledku docílíte, rozmixujete-li vše v mixéru.

3. Polévku servírujte v miskách s gremolatou na povrchu a pokapanou pomerančovou šťávou. Můžete také pro chuť pokapat trochou olivového oleje.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24