Piknik v trávě

Zázvorová citronáda
2 litry vody bez bublinek, šťáva ze 3 citronů, šťáva a kůra z 1 limetky, 50 g čerstvého zázvoru, 100 g cukru

Smíchejte vodu, cukr a šťávu z citronů. Oloupejte zázvor a nastrouhejte jej. Přidejte do vody, stejně jako dobře omytou kůru z limetky. Promíchejte a přelijte do karafy naplněné ledem.

Kuskusový salát s rukolou
400 g kuskusu, 6 špetek mletého šafránu, 3 jarní cibulky, 100 g rukoly, 6 lžic extra panenského olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce jablečného octa, 2 hrsti fialek nebo jiných jedlých květů

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Omyjte rukolu, nechte okapat vodu a dejte ji do hermeticky uzavíratelné krabičky.

Připravte si zálivku ze čtyř lžic olivového oleje a balzamikového a jablečného octa. Dochuťte ji solí a pepřem.

Rozehřejte zbývající množství olivového oleje ve velkém kastrolu s nepřilnavým povrchem. Jakmile je olej rozpálený, přidejte kuskus a nechte ho asi 5 minut pražit. Zalijte 8 dl vroucí vody, přidejte šafrán a sůl a dobře promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte asi 15 minut dusit, občas zamíchejte. Nechte kuskus vychladnout, potom načechrejte zrnka vidličkou. Přidejte cibuli a poté vše dejte do hermeticky uzavíratelné krabičky. Před podáváním rozdělte kuskus do mističek, přidejte rukolu a přelijte vše zálivkou. Nakonec ozdobte květy.

Kuřecí špízy s čatní z manga a zázvoru
Na špízy:
9 kuřecích prsíček, 4 bílé jogurty, 6 lžic citronové šťávy, 2 stroužky česneku, 100 g čerstvého zázvoru, 2 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička od každého z těchto koření: mletá skořice, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek, mletý kardamom, mletý černý pepř, 2 lžičky soli (nejlépe fleur de sel, prodává třeba Culinaria)

Na čatní:
2 zralá manga (asi po 300 g), 1 dl vinného octa, 125 g cukru krupice, 2 lžíce citronové šťávy, 1 paprička jalapeňo, 50 g najemno nastrouhaného zázvoru

Nakrájejte kuřecí prsa na kostky a zakapejte je citronovou šťávou. Připravte si marinádu: oloupejte zázvor a nakrájejte ho na malé kostičky. Dejte jogurt do mixéru. Přidejte česnek, zázvor, koření a sůl. Všechno pořádně rozmixujte.

Zalijte kuře marinádou a dobře promíchejte. Zakryjte a dejte do ledničky. Nechte marinovat přibližně 12 hodin, několikrát kuře v marinádě promíchejte (stačí dvakrát třikrát).

Napíchněte kuře na špejle (vždy 4–5 kousků) a ogrilujte, zhruba tři minuty z každé strany. I během grilování špízy potírejte marinádou.

Dopředu si připravte čatní: Oloupejte mango a nakrájejte dužninu na kostičky (asi 1,5 cm). Mango, citron, zázvor, papričku jalapeňo, vinný ocet a cukr smíchejte v kastrolu.

Zahřívejte na mírném plameni a nechte vařit asi 25 minut za častého míchání.

Stáhněte z plamene a nechte vystydnout. Hotové čatní dejte do sklenice, můžete je v ledničce uchovat několik dní.

Zelená jablka v sirupu
6 menších zelených jablek
1,25 kg cukru
1 lžíce citronové šťávy
6 kapek zeleného barviva
sezamová semínka (nemusí být)

Omyjte jablka, osušte je a odlomte stopku. Ze strany, kde je okvětí, zapíchněte špejli.

Do velkého kastrolu dejte 4 dl vody a cukr a přiveďte k varu. Míchejte, aby se cukr dobře rozpustil. Jakmile začne voda vřít, přidejte citronovou šťávu a míchejte, dokud sirup nezhoustne.

Abyste zjistili, že je sirup hotový, stačí lžičku sirupu ponořit do studené vody: při dotyku se odlomí a nelepí se na prsty. Sundejte z ohně, přidejte barvivo. Jablka jedno po druhém ponořte do sirupu, případně zasypejte sezamovými semínky. Nechte odkapat a odložte na povoskovaný papír.

Než dáte jablka do krabičky, nechte polevu ztvrdnout.

Sendviče s avokádem a slaninou
5 kusů chleba lavaš (orientální chléb, běžně k dostání v supermarketech), 3 velká zralá avokáda, 4 lžíce citronové šťávy, 200 g slaniny nakrájené na tenké plátky, 1 svazek koriandru, 3 jarní cibulky, 6–8 špetek mleté papriky, sůl, pepř

Omyjte cibulky a nakrájejte je (včetně zelené natě). Nakrájejte slaninu na proužky. Omyjte koriandr, otrhejte listy a nasekejte je nahrubo.

Avokádo překrojte na půlku, vyndejte pecku a pomocí lžíce vydlabejte dužninu. Pokapejte avokádo citronovou šťávou. Rozmačkejte ho vidličkou, ale ne moc najemno. Přidejte cibuli a papriku. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte.

Rozprostřete chléb lavaš a pokryjte ho avokádovou kaší. Přidejte slaninu a poté nasekaný koriandr. Chléb pevně smotejte, a aby dobře držel, oviňte ho potravinářskou fólií.

Hotové sendviče dejte do ledničky. Před podáváním stačí sundat fólii a chléb nakrájet na kolečka. Sendviče krásně vypadají a ještě lépe chutnají.


Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24