Na těsto budete potřebovat:
1 a ½ hrnku hladké špaldové mouky (+ trošku na pomoučení)
2 lžíce kokosového cukru
¼ lžičky soli
½ hrnku studeného Nemásla (Alsan je také dobrá varianta)
¼ hrnku studené vody
2 lžičky jablečného octa
Na náplň:
3-4 větší hrušky
¼ hrnku kokosového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho (bio) citrónu
1 lžíce skořice
Glazura:
2 lžíce rostlinného mléka
2 lžičky agávového sirupu
1 lžíce kokosového cukru
- Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Přidáme nakrájené máslo a propracujeme jej s dalšími surovinami.
- V mističce smícháme studenou vodu a ocet a dáme jej do rozpracovaného těsta. Vypracujeme nelepivé těsto, které bude držet dohromady. Pokud se těsto drobí, přidejte postupně malou lžičkou více studené vody.
- Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu, zabalte jej do fólie a nechte odležet aspoň hodinu v lednici.
- Mezitím si připravte náplň. Nakrájejte hrušky na tenké plátky a v míse je jemně zamíchejte s cukrem, špetkou soli, skořicí a nastrouhanou kůrou z jednoho citronu.
- Rozehřejte si troubu na 200° C.
- Na pomoučené pracovní ploše si rozválejte odležené těsto do tvaru kruhu o průměru 30-35 cm a tloušťce 0,5 cm. Opatrně vyválené těsto přeneste na plech vyložený pečícím papírem. (Můžete rozvalovat i na pečícím papíře.)
- Rovnoměrně skládejte hrušky do středu rozváleného těsta. Od kraje nechte volné asi 3-4 cm po stranách kruhu.
- Až budete mít vyskládanou náplň, složte okraje galetky na náplň.
- Nakonec pomašlujte okraje těsta směsí mléka a sirupu a posypejte je kokosovým cukrem.
- Pečte galetku 40-50 minut, nebo až budou okraje hezky do zlatova upečené. Doporučuji zkontrolovat po 35 minutách pečení.
- Galetku podávejte s kopečkem zmrzliny, kokosové šlehačky, nebo politou javorovým sirupem.
Náplň v těstě můžete obměňovat podle sezony. Skvělé budou například i švestky s portským vínem, jablka, nebo v létě broskve. Základem galetky je křehké těsto, které si lze připravit dopředu, uchovat v mrazáku a použít později. Samozřejmě čerstvé je nejlepší.
Pokud budete recept zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na Instagramu pod hashtagem #cernajaknoc.
Více receptů a inspirace najdete na blogu cernajakonoc.cz.