Pečení na víkend: hrušková galetka podle Černá jako noc

Na těsto budete potřebovat: 

1 a ½ hrnku hladké špaldové mouky (+ trošku na pomoučení)

2 lžíce kokosového cukru

¼ lžičky soli

½ hrnku studeného Nemásla (Alsan je také dobrá varianta)

¼ hrnku studené vody

2 lžičky jablečného octa

 

Na náplň:

3-4 větší hrušky

¼ hrnku kokosového cukru

špetka soli

nastrouhaná kůra z jednoho (bio) citrónu 

1 lžíce skořice

 

Glazura:

2 lžíce rostlinného mléka

2 lžičky agávového sirupu

1 lžíce kokosového cukru

 

jhjkhb

  • Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Přidáme nakrájené máslo a propracujeme jej s dalšími surovinami. 
  • V mističce smícháme studenou vodu a ocet a dáme jej do rozpracovaného těsta. Vypracujeme nelepivé těsto, které bude držet dohromady. Pokud se těsto drobí, přidejte postupně malou lžičkou více studené vody. 
  • Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu, zabalte jej do fólie a nechte odležet aspoň hodinu v lednici. 
  • Mezitím si připravte náplň. Nakrájejte hrušky na tenké plátky a v míse je jemně zamíchejte s cukrem, špetkou soli, skořicí a nastrouhanou kůrou z jednoho citronu. 
  • Rozehřejte si troubu na 200° C.
  • Na pomoučené pracovní ploše si rozválejte odležené těsto do tvaru kruhu o průměru 30-35 cm a tloušťce 0,5 cm. Opatrně vyválené těsto přeneste na plech vyložený pečícím papírem. (Můžete rozvalovat i na pečícím papíře.)
  • Rovnoměrně skládejte hrušky do středu rozváleného těsta. Od kraje nechte volné asi 3-4 cm po stranách kruhu.
  • Až budete mít vyskládanou náplň, složte okraje galetky na náplň. 
  • Nakonec pomašlujte okraje těsta směsí mléka a sirupu a posypejte je kokosovým cukrem. 
  • Pečte galetku 40-50 minut, nebo až budou okraje hezky do zlatova upečené. Doporučuji zkontrolovat po 35 minutách pečení. 
  • Galetku podávejte s kopečkem zmrzliny, kokosové šlehačky, nebo politou javorovým sirupem.

vs\vvsv

Náplň v těstě můžete obměňovat podle sezony. Skvělé budou například i švestky s portským vínem, jablka, nebo v létě broskve. Základem galetky je křehké těsto, které si lze připravit dopředu, uchovat v mrazáku a použít později. Samozřejmě čerstvé je nejlepší.

Pokud budete recept zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na Instagramu pod hashtagem #cernajaknoc.

Více receptů a inspirace najdete na blogu cernajakonoc.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24