Pečení chleba? Nový víkendový rituál

Ať už máte splín, nebo chcete omráčit svoji drahou polovičku snídaní hand made, v obou případech doporučujeme zkusit upéct domácí chléb. Dokonalý relax, na jehož výsledek budete ve finále pyšná. Naučte se základní, jednoduché těsto na bílý chléb, ze kterého potom můžete připravit různé chlebové variace.

Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
15 g čerstvého droždí,
350 ml vody
1,5 lžičky soli

Postup:
1. Čerstvé droždí rozdrobte do skleněné nebo porcelánové misky. Přilijte k němu 100 ml vody a promíchejte, až docílíte hladké hmoty.
2. Mouku prosijte do nekovové mísy. Promíchejte ji se solí a uprostřed vytvořte důlek, do kterého vlijete rozpuštěné droždí. Vařečkou zpracovávejte tak dlouho, až vytvoříte tužší, hrudkovité těsto. Pak začněte přilévat zbylou vodu. Opět míchejte, až vznikne těsto, které zvládnete přenést na vál.
3. Teď si připravte těsto na kynutí. Rytmicky stlačujte a překládejte chlebovou hmotu tak dlouho, až bude pevná a hladká. Přibližná doba hnětení je 10 minut. Z pružného těsta vytvarujte bochánek, který vložíte do skleněné mísy, lehce vymazané olejem. Mísu zakryjte utěrkou a nechte ji 1 až 2 hodiny v teplé místnosti. V klidu vyčkejte, až bochánek zdvojnásobí svůj objem.
4. Po nakynutí těsto vyklopte zpět na vál, vytvarujte do požadovaného tvaru, vložte do formy a ještě jej nechte tak 20 minut dokynout. Poté ho vložte do trouby nastavené na 180 °C a pečte přibližně 45 minut.

Pečení chleba? Nový víkendový rituál

OBMĚNA PRO LABUŽNÍKY

Bílý chléb se semínky

K základním ingrediencím budete potřebovat:
50 g slunečnicových semínek
50 g dýňových semínek
1 lžičku lněných semínek na posypání
mléko

1. Při zadělávání těsta začněte stejně jako u těsta základního, jen vodu nahraďte mlékem. Všechna semínka zapracujte do těsta ve fázi hnětení a potom nechte kynout přibližně 1 hodinu.
2. Připravte si formu. Vyložte ji papírem na pečení nebo vymažte tukem. Vykynuté těsto zpracujte do tvaru šišky a vložte do formy. Vrchní část těsta – hřbet – nařízněte podélně ostrým nožem.
3. Připravené těsto ve formě ještě posypte lněným semínkem a ještě nechte tak 20 minut dokynout. Pečte přibližně 45 minut.
Chléb podávejte ve sněhobílé utěrce a na ošatce. Lahodné, efektní. Doporučujeme!

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24