Třeba s krupicovými nočky s borůvkami. Mají fantastickou barvu, rozplývají se na jazyku a už od pohledu každému zvednou náladu.
Ingredience (pro 6 osob):
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
50 g másla
250 g měkkého tvarohu
60 g dětské krupičky
2 lžíce mléka
špetka soli
Na omáčku:
400 g borůvek
100 g krupicového cukru
1 lžička maizeny
Příprava:
1. V misce utřete žloutky s máslem, vmíchejte tvaroh, mléko, krupičku a sůl. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Lžící vykrajujte nočky a vkládejte je do vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch (asi za pět až osm minut), jsou hotové. Vyjměte je děrovanou naběračkou.
2. Borůvky procukrujte a nechte chvíli stát. Na mírném plameni vařte osm až deset minut, na poslední minutu vlijte škrob rozmíchaný ve lžíci vody. Přelijte přes noky.
Trvanlivost borůvkám dodáte zavařením nebo zmrazením. V obou případech se chovají naprosto vzorně a nijak zvlášť nemění chuť. Při pečení borůvky nerozmrazujte, jen kuličky obalte v troše maizeny (kukuřičného škrobu) – nepustí pak tolik šťávy.
Příště můžete zkusit třeba koláč ze zakysané smetany. Recept najdete na apetitonline.cz.