Francouzský ‚šéfkuchař roku‘ vaří v L’Auberge du Vieux Puits (hospodě U Staré studny) ve vesničce Fontjoncouse v jihozápadní Francii a letos byl jako jediný povýšen do kategorie ‚tříhvězdičkových‘ ve známém průvodci Michelin.
Rozhodlo o tom v tajném hlasování jeho šest tisíc kolegů, oznámil časopis Le Chef, který soutěž uspořádal.
Goujon, který získal v Michelinovi první hvězdičku v roce 1996 a druhou o pět let později, si podle agentury AFP dává záležet na regionální kuchyni. Mezi jeho speciality patří třeba načervenalá ryba rouget a srnčí. Vesnička, kde působí, je sice malá, ale tři hvězdičky, které Goujonova restaurace v Michelinovi získala, jí dělají dostatečnou reklamu. Vzdálenost od Prahy je 1503 kilometrů.
Sommeliér a cukrář roku
Na slavnostním večeru v Paříži byl vyhlášen také ‚sommeliér roku‘ a ‚cukrář roku‘. První z těchto titulů získal Sergio Calderón, původem z Argentiny, který už dvacet let působí v podniku Michela a Sébastiena Brasových v Laguiole v jižní Francii.
Za nejlepším cukrářem je třeba zamířit do luxusního pařížského hotelu Le Meurice. Je jím devětadvacetiletý Camille Lesecq, proslulý svými lehkými a silně aromatizovanými zákusky, které nepotřebují moc cukru.