Nadívaný losos s pečenými bramborami

...kapra. Zabalit ho můžete už den předem.

Ingredience:

  • 16 brambor
  • 2 paličky česneku
  • trocha olivového oleje
  • 1 balení cherry rajčátek
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 1 losos s kůží (asi 1,8 kg), podélně rozpůlený
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky

Na nádivku

  • 1 větší svazek jarní cibulky
  • 2 malé tenké chilli papričky
  • 1 větší kus čerstvého zázvoru, oloupaný
  • 2 větší stroužky česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 50 g kokosového krému nebo mléka
  • 400 g syrových oloupaných krevet

Příprava jídla

1. Nejprve připravte nádivku. Z jarní cibulky odstraňte ovadlé
části a nasekejte ji na nudličky. Jednu chilli papričku rozřízněte
podélně a odstraňte jaderník a všechna semínka. Nakrájejte na
nudličky stejně jako zázvor. Oloupejte česnek a rozdrťte ho.

2. Ve woku rozpalte olej, vhoďte cibuli (část si nechte na ozdobení),
chilli, zázvor i česnek a na středně vysokém plameni opékejte
tři až čtyři minuty, aby všechno změklo. Pak přidejte kokosový
krém a míchejte do zhoustnutí. Přisypte krevety a pohazujte jimi
na pánvi tři až čtyři minuty, dokud nezrůžovějí. Směs přesuňte do
mísy, v případě potřeby okořeňte a nechte zchladnout.

3. Brambory oloupejte a překrojte na poloviny nebo čtvrtiny.
Spolu s neoloupanými stroužky česneku je dejte do pekáčku pokropeného olivovým olejem. Pečte při 180 °C dozlatova. Zhruba
v půli pečení přidejte cherry rajčátka a koření, na závěr pak snítky
rozmarýnu. Osolte podle chuti a průběžně obracejte.

4. Mezitím připravte lososa. Odstraňte všechny jemné kosti,
velkým nožem z kůže odškrábněte hrubé okraje a šupiny – postupujte od ocasu až k hlavě. Filety opláchněte pod studenou
tekoucí vodou a opatrně osušte. Na kůži jednoho z filetů vytvořte
velmi ostrým nožem zářezy ve tvaru písmene X – jeden vedle
druhého, vždy z jednoho konce na druhý.

5. Na větší arch pečicího papíru položte čtyři provázky dlouhé
třicet centimetrů a na ně plát lososa kůží dolů. Na lososa rozprostřete připravenou nádivku, vyčnívající krevety zatlačte a zakryjte druhým plátek lososa tak, aby kůže zůstala navrchu. Pevně zavažte provázky. Lososa přesuňte na plech a v troubě předehřáté
na 220 °C pečte 15 až 20 minut, dokud není maso hotové.

6. V rendlíku rozehřejte citronovou štávu, med a sójovku. Lososa
přeneste na servírovací talíř a postříkejte horkou omáčkou.
Ozdobte nudličkami z druhé chilli papričky a zbytky cibulky.

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Pečení: 1 hodina
  • Počet porcí: 8

Časopis ELLE

Listopadové vydání tištěné ELLE 11/24