Na čem si nejvíc pochutnává Obama a Sarkozy?

Ve Francii dávají přednost lehkému jídlu

Francouz Bernard Vaussion, který je šéfkuchařem v Elysejském paláci už 37 let, vařil pro pět francouzských prezidentů od Georgese Pompidoua po Nicolase Sarkozyho.

„Manželé Sarkozyovi požadují pro soukromé večeře velmi jednoduchou kuchyni, saláty, bílé maso a samozřejmě pro paní Sarkozyovou těstoviny,“ svěřil se Vaussion agentuře AFP.

„Prezident má velký zájem o to, co se mu servíruje a jak se mu to servíruje. Navrhuji mu menu a on si pak sám vybírá, dokonce to platí i pro jídlo na palubě prezidentského letadla,“ uvádí šéfkuchař. Sarkozy má v oblibě ryby, bílé a telecí maso a produkty pocházející především z Francie.

Obamovi milují asijskou kuchyni

„Prezident a jeho rodina jsou velmi otevření vůči různým kulinářským stylům,“ prohlásila Cristeta Comerford, která do Spojených států emigrovala v roce 1980 z Filipín a kterou si vybrala Laura Bush. Cristeta je první ženou, která zastává funkci šéfkuchaře v Bílém domě. Obamovi prý často vyžadují vietnamskou a čínskou kuchyni, ale rovněž plody moře, například modrého kraba z Marylandu.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24