Ve Francii dávají přednost lehkému jídlu
Francouz Bernard Vaussion, který je šéfkuchařem v Elysejském paláci už 37 let, vařil pro pět francouzských prezidentů od Georgese Pompidoua po Nicolase Sarkozyho.
„Manželé Sarkozyovi požadují pro soukromé večeře velmi jednoduchou kuchyni, saláty, bílé maso a samozřejmě pro paní Sarkozyovou těstoviny,“ svěřil se Vaussion agentuře AFP.
„Prezident má velký zájem o to, co se mu servíruje a jak se mu to servíruje. Navrhuji mu menu a on si pak sám vybírá, dokonce to platí i pro jídlo na palubě prezidentského letadla,“ uvádí šéfkuchař. Sarkozy má v oblibě ryby, bílé a telecí maso a produkty pocházející především z Francie.
Obamovi milují asijskou kuchyni
„Prezident a jeho rodina jsou velmi otevření vůči různým kulinářským stylům,“ prohlásila Cristeta Comerford, která do Spojených států emigrovala v roce 1980 z Filipín a kterou si vybrala Laura Bush. Cristeta je první ženou, která zastává funkci šéfkuchaře v Bílém domě. Obamovi prý často vyžadují vietnamskou a čínskou kuchyni, ale rovněž plody moře, například modrého kraba z Marylandu.