Mňam, restovaná jarní zelenina!

Včera jsem měla chuť na pečenou zeleninu a na trhu se mi podařilo ulovit divoké ředkvičky a chřest. Lehce jsem je promnula s olivovým olejem a upekla je v troubě s lískovými oříšky. No co si budeme povídat, kdyby to nebylo výborné, nepsala bych o tom.

Pečené ředkvičky s chřestem můžete jíst jen tak, nebo je podávat se salátem a kozím sýrem. Skvěle se také hodí jako příloha ke steaku! Hezký víkend přeju!

 

bara 6c0a9

 

(pro 2 osoby)

* 1 svazek ředkviček

* polovina svazku chřestu

* 30 ml olivového oleje

* hrstka lískových ořechů

* sůl

 

Předehřeju si troubu na 190 stupňů. Z ředkviček okrájím nať, ale kousek jí tam přece jen nechám. Je to hezké a navíc, když se nať trošku zpeče, tak pěkně křupe. Pak ředkvičky po délce překrojím a dám je do misky. Chřest opláchnu a odkrájím z něj měkké konce. Chřest rozkrojím na polovinu nebo nebo na třetiny, záleží jak je dlouhý, a přidám ho k ředkvičkám. Zeleninu pak zaleju olivovým olejem a promnu ji mezi prsty a nasypu ji do litinové pánve (nebo zapékací misky, plechu...). Zeleninu osolím až po upečení, protože sůl vytahuje ze zeleniny vodu. Zeleninu peču asi 30 minut. Po 15 minutách přisypu do pánve s ředkvičkami nahrubo nakrájené lískové ořechy. A upečenou zeleninu podle chuti osolím.

 

Instagram: @bjukitchen

Foto: Julie Najbrtová

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24