Mince pie se skládá ze dvou ingrediencí – těsta a směsi sušeného či kandovaného ovoce, oříšků, koření (skořice, muškátového oříšku) a kapky alkoholu, která dala koláči jméno. Britové jí říkají mincemeat.
Těsto si můžete udělat sami (225 g studeného másla, 350 g hladké mouky, 100 g třtinového cukru světlého), ale není nic jednoduššího než sáhnout v obchodě po hotovém křehkém těstě. To samé platí o mincemeat – teď před Vánocemi směs koupíte v prodejnách Marks & Spencer. Doladit ji můžete podle chuti oříšky (pistácie, mandle, lískové), strouhanými jablky nebo sušeným ovocem, třeba brusinkami. A taky amarettem, rumem nebo čímkoli jiným.
Mince pie třikrát jinak
Koláč – těstem vyložte dortovou formu nebo formu na quiche (zhruba čtvrtinu si z něj schovejte). Naneste na něj směs a překryjte ji zbylým těstem. Povrch potřete vajíčkem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po zhruba 20 minutách koláč vytáhněte, nechte vychladnout a pocukrujte. Můžete podávat s pravou domácí šlehačkou nebo crèmefraîche.
Jednohubky – kupte si předem vyválené těsto a rozložte ho na plech. Asi čtvrtinu z něj odřízněte. Na těsto na plechu naneste ovocnou náplň. Ze zbylého těsta vykrájejte hvězdičky a rozházejte je na směs. Upečte a rozkrájejte tak, aby na každém dílku byla hvězdička.
Cukroví – vyválené těsto rozkrájejte na obdélníky. Na každý dejte menší lžíci ovocné směsi a těsto pak přehněte přes náplň. Vidličkou stlačte kraje k sobě. Upečte dozlatova a ještě horké obalte v cukru.