Limetkové lupínky s chilli

Ingredience:

  • čtyři placky pita chleba
  • lžíce (nejlépe olivového) oleje
  • nastrouhanou limetkovou (nebo citronovou) kůrou
  • 1 lžičkou drcených sušených chilli papriček

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 5 minut
  • Pečení: 10 minut
  • Počet porcí: 4

Příprava jídla

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Čtyři placky pita chleba nakrájejte nebo natrhejte na přiměřeně velké kousky. Dejte na plech a potřete lžící (nejlépe olivového) oleje. Pak je posypejte strouhanou limetkovou (nebo citronovou) kůrou a 1 lžičkou drcených sušených chilli papriček. Pečte asi deset minut dokřupava. Podle chuti osolte. Můžete je jíst k našim nebo jakýmkoli jiným dipům, skvělé jsou ale i samotné.

Čtyři krémové dipy v jednom

Pro 4 osoby

příprava: 10 minut

Připravte si jeden jednoduchý základní dip (omáčku k namáčení) a pak už ho jen podle nálady dochuťte. Můžete se inspirovat našimi nápady, nebo donekonečna vymýšlet vlastní variace – začněte třeba svými oblíbenými bylinkami, čerstvými, ale klidně i sušenými. Krémový dip můžete podávat s limetkovými lupínky, nebo třeba jen s kousky čerstvého řapíkatého celeru.

Na základní dip smíchejte 100 g nízkotučného měkkého sýra (použít můžete jakýkoli včetně brynzy nebo lučiny) s 50 g nízkotučného (nejlépe bio) jogurtu.

Česnekovo-bylinkový K základu přimíchejte 1 prolisovaný stroužek česneku, hrst drobně posekané pažitky, trochu citronové šťávy (podle chuti) a nejlépe čerstvě mletého černého pepře.

Pro optimální přísun omega-3 nenasycených mastných kyselin Přidejte 130 g najemno nakrájeného uzeného lososa a trochu sekaného čerstvého kopru.

Pekelný Není nic jednoduššího: do základu podle chuti nakapejte chilli omáčku.

Na řecký způsob Přidejte nastrouhanou půlku okurky a hrst sekaných mátových lístků.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24