Lanýž: diamant kuchyně

Lanýže jsou považovány za krále hub, o čemž svědčí lichotivé přezdívky přirovnávající je k diamantům, drahokamům či zlatu. Nejznámější lanýžové oblasti jsou ve francouzském Périgordu, italském Piemontu a na Istrii v Chorvatsku.

Kam na ně? Černé lanýže v kombinaci se severoamerickým hovězím nabízí od 22. 1. do 30. 1. restaurace CzecHouse Grill & Rotisserie v hotelu Hilton. Ochutnat můžete šest jídel, například carpaccio z hovězího masa black angus s grilovanými artyčoky a plátky černých lanýžů (490 Kč) nebo roštěnou s karamelovými husími játry a lanýžovou emulzí (920 Kč).

Černý lanýž

Dozrává na podzim a v zimě, může dorůst až do velikosti jablka. Má silné aroma, které se tepelnou úpravou zesiluje. Cena za kilogram je asi 60 000 Kč.

Bílý lanýž

Dozrává na podzim a může vážit až 1 kg. Doporučuje se ho zpracovávat pouze za studena, aby neztratil svou jemnou česnekovou vůni. Cena za kilogram je asi 100 000 Kč.

Letní lanýž

Sklízí se od května a vzhledem připomíná černý lanýž. Jeho aroma je ovšem slabší a rychleji se ztrácí, proto je letní lanýž i cenově dostupnější.

K čemu se hodí? Lanýže skvěle doplňují těstoviny, rýžové a vaječné pokrmy nebo drůbež. K tmavému masu se připravují lanýžové omáčky. Pro domácí použití zkuste lanýžový olej, jeho cena se pohybuje okolo 500 Kč za 0,5 litru.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24