Krémová polévka z mrkve, pomeranče a hroznového vína

Pro 4 osoby:

500 g jemně nastrouhané mrkve (jako na závin)
12 kuliček bílého vína zbavených pecek
kousek omyté pomerančové kůry
3 lžíce pomerančové šťávy
středně velká nasekaná cibulka
10 cl šlehačky
špetka cukru
špetka mleté papriky
2 lžíce oleje
sůl podle chuti

Olej rozehřejte ve velkém hrnci a dozlatova na něm osmažte cibulku. Přidejte tři čtvrtiny mrkve, cukr a míchejte asi 5 minut. Přilijte 1/2 litru vody a šlehačku. Poté vložte do hrnce pomerančovou kůru, sůl a papriku, přikryjte a nechte půl hodiny vařit. Vyjměte pomerančovou kůru a dejte polévku vychladnout. Rozmixujte ji, aby získala jemnou krémovou konzistenci, a přidejte pomerančovou šťávu. Pomalu prohřívejte na mírném plameni, než začne polévka bublat. Pak ji rozdělte do čtyř talířů (pokud možno vyhřátých) a každý ještě obložte zbylou čerstvou mrkví a kuličkami vína.

Podávejte nejlépe s jemnými plátky chleba s ořechy nebo s černými olivami.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24