Křehké obláčky: křupnou a rozplynou se na jazyku

Vinné (nebo také šlehačkové) cukroví je moje nejoblíbenější. Můžete ho péct celý týden, vždy když máte chvilku čas. Nevyžaduje tolik práce jako rohlíčky.

Jednoduše těsto vyválíte a vykrajujete z něj kytičky nebo jiné pěkné tvary (vyhněte se tvarům se špičatým koncem – srdíčka, hvězdičky… – připalují se). Pak už jen obalíte v cukru a můžete mlsat.

Šlehačkové těsto
250 ml smetany ke šlehání
400g hladké mouky
1 kostka tuku nebo másla

Vinné těsto
250g hladké mouky
250g tuku nebo másla
5 lžic bílého vína

Všechny ingredience smíchejte, vypracujte v těsto a nechte v lednici odpočinout. Těsto vyválejte, vykrájejte tvary, upečte do bleda (na 180 °C asi 10 minut) a ještě horké opatrně obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24