Kořeněný salát s rajčaty

Ingredience:

  • 1 velký lilek, nakrájený podélně na čtvrtky a pak na kousky
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g třešňových rajčátek
  • malý svazek čerstvé máty a čerstvé hladkolisté petrželky

Na zálivku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • šťáva z ½ citronu
  • 1–2 stroužky česneku, rozdrcené
  • špetka mletého koriandru

Příprava jídla

1. Kousky lilku položte na cedník a stejnoměrně posolte. Přikryjte talířkem a zatižte ho třeba konzervou. Nechte půl hodiny stát – baklažány se takzvaně vypotí a vyteče z nich přebytečná šťáva. Mezitím prošlehejte přísady na zálivku.

2. Z lilků ještě vymačkejte co nejvíc šťávy a setřete z nich sůl. V pánvi rozehřejte olej a na středním plameni baklažány ze všech stran opečte – musí měknout a zlátnout zvolna, protože velmi rychle sají olej a při
prudkém smažení by se nepropekly dokonale. Plamen případně snižte a olej přidávejte, jen když je to opravdu nutné.

3. Přesuňte lilek do misky a udržujte v teple. Do pánve vhoďte rajčata a rychle je promíchejte, jen aby se trochu osmahla; pak je přidejte k lilkům. Přisypte nasekané byliny a promíchejte se zálivkou.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24