Ingredience:
- 1 velký lilek, nakrájený podélně na čtvrtky a pak na kousky
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g třešňových rajčátek
- malý svazek čerstvé máty a čerstvé hladkolisté petrželky
Na zálivku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- šťáva z ½ citronu
- 1–2 stroužky česneku, rozdrcené
- špetka mletého koriandru
Příprava jídla
1. Kousky lilku položte na cedník a stejnoměrně posolte. Přikryjte talířkem a zatižte ho třeba konzervou. Nechte půl hodiny stát – baklažány se takzvaně vypotí a vyteče z nich přebytečná šťáva. Mezitím prošlehejte přísady na zálivku.
2. Z lilků ještě vymačkejte co nejvíc šťávy a setřete z nich sůl. V pánvi rozehřejte olej a na středním plameni baklažány ze všech stran opečte – musí měknout a zlátnout zvolna, protože velmi rychle sají olej a při
prudkém smažení by se nepropekly dokonale. Plamen případně snižte a olej přidávejte, jen když je to opravdu nutné.
3. Přesuňte lilek do misky a udržujte v teple. Do pánve vhoďte rajčata a rychle je promíchejte, jen aby se trochu osmahla; pak je přidejte k lilkům. Přisypte nasekané byliny a promíchejte se zálivkou.