Kořeněná polévka z řepy

Pro 4 osoby:

300 g červené řepy upečené v troubě
1 oloupaná červená cibulka
1 fenykl
1/4 l kuřecího vývaru
špetka mletého zázvoru
špetka mletého anýzu
špetka mleté skořice
lžíce oleje
sůl a pepř podle chuti


Řepu rozkrájejte na kostičky. Cibuli a fenykl také nasekejte na kostičky a dozlatova osmažte na oleji (ve velkém hrnci). Přidejte vývar, nechte 15 minut zvolna vařit a pak přidejte sůl, pepř a ostatní koření. Směs dlouze míchejte a potom přeceďte přes velmi jemný cedník. Polévku můžete znovu přihřát nebo ji servírovat vlažnou. Skvěle chutná s plátkem sladkého chleba, zvlášť pokud ho namažete krémovým sýrem, ozdobíte pekanovým ořechem a posypete drceným pepřem. Podle chuti můžete polévku dozdobit kopečkem šlehačky poprášeným špetkou muškátu nebo anýzu.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24