Doba přípravy: 60–70 minut
Počet porcí: 6–8, středně těžké
Na těsto:
50 g celozrnné mouky
100 g hladké mouky
85 g rostlinného tuku na pečení
Na náplň:
1 lžíce rostlinného oleje
2 silné plátky slaniny (odstraňte tuk), nakrájené
1 malá cibule, na kostičky
4 lžíce sójového mléka
150 g bílého jogurtu bez laktózy
2 velká vejce, prošlehaná
lístky ze 2 snítek tymiánu + několik snítek navíc
150 g cherry rajčátek, přepůlených
1 Předehřejte troubu na 220 °C, plynovou na stupeň 7, horkovzdušnou na 200 °C. Do mísy vsypte obě mouky a promněte s tukem, dokud směs nevypadá jako drobenka. Vmíchejte 4–5 lžiček vody, až vznikne vláčné těsto. Přendejte ho na lehce pomoučněný vál a vyválejte. Vyválené těsto přeneste do koláčové formy o průměru 20 cm, přikryjte pečicím papírem, navrch nasypte suché fazole a pečte 5 minut. Poté odstraňte pečicí papír i fazole a pečte dalších 5 minut. Nechte na mřížce vychladnout. Stáhněte troubu na 160 °C, plynovou na stupeň 3, horkovzdušnou na 140 °C.
2 V pánvi rozpalte olej a opečte na něm slaninu a cibuli dokřupava. Stáhněte z plamene.
3 Smíchejte sójové mléko, jogurt, vejce a lístky tymiánu. Dobře osolte. Na dno koláče navršte cibuli, slaninu a rajčata, přidejte mléčnou směs a ozdobte větvičkami tymiánu. Pečte 30 minut, dokud náplň neztuhne.