Klasická pizza

Na 4 pizzy o průměru 25 cm
Příprava 15–20 minut, pečení 20 minut

Na těsto na pizzu

300 ml teplé vody, 1½ lžičky aktivního suchého droždí, špetka cukru, 450 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 2 lžíce olivového oleje

Na rajčatovou omáčku

400g konzerva nasekaných rajčat, 150 ml passaty (prolisovaných rajčat), 1 jemně nasekaný velký stroužek česneku, 1 lžička sušeného oregana, 1 bobkový list, 2 lžičky sladového octa

Na náplň

1 lžíce extra panenského olivového oleje, 225 g mozzarelly, pokrájené na tenké plátky, hrstka listů bazalky

1. Nejprve si udělejte omáčku. Vložte všechny ingredience do středně velkého hrnce, zakryjte ho pokličkou a přiveďte k varu. Sejměte pokličku, stáhněte plamen a za občasného zamíchání vařte 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.

2. Mezitím si připravte těsto. Smíchejte vodu s droždím a cukrem a nechte 10 minut v klidu. Do velké mísy prosijte mouku a sůl a pak postupně přidávejte drožďovou směs a olivový olej. Důkladně míchejte.

3. Přemístěte těsto na pomoučněný vál a hněťte asi 10 minut, dokud není hladké a pružné. Vložte ho do moukou vysypané mísy a nechte na teplém místě 1½ hodiny. Jakmile zdvojnásobí objem, hněťte ho další 2 minuty a utvořte z něho kouli.

4. Předehřejte troubu na 220 °C. Vymažte olejem čtyři patřičně veliké plechy. Rozdělte těsto na 4 stejné díly a vyválejte je na kola o průměru 25 cm a 3 mm tlusté. Umístěte kola na plechy a zformujte okraje tak, aby byly o něco silnější než prostředek.

5. Lžící pomažte těsto rajčatovou omáčkou a nechte 1 cm volné okraje. Okraje potřete trochou olivového oleje.

6. Na rajčatovou omáčku rozložte plátky mozzarelly. Posypte bazalkou, solí a pepřem podle chuti. Zastříkněte zbývajícím olejem a pečte 15–20 minut, dokud nejsou okraje křupavé a dohněda a sýr se nerozteče.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24