Kamura, kuchařka (Kamura' Mise en Place)
"Základní bylinkou je rozhodně koriandr, který všichni dobře známe. Je to jako s olivami, buď ho miluješ, nebo nenávidíš. Každopádně si myslím, že se to dá naučit. Dále pak klasnatka brvitá, známější jako perila zelená. Připomíná meduňku a je nesmírně zdravá. Využívá se i v medicíně a je skvělá na plíce, tedy pro kuřáky. Hodí se do asijských polévek, ale osvěží i čerstvé saláty. Thajská bazalka, připomínající chutí lékořici, je velmi specifická, ale nabírá na oblibě. Zkuste ji třeba do zeleninových a masových "stir&fry" směsí. Oživí každé jídlo. Mojí další oblíbenou bylinkou je perila červená. Připomíná chuť kopřivy a máty a dokáže každému jídlu vdechnout čerstvost a svěžest. Všechny tyto bylinky jsou k sehnání v pražské Sapě (svazek za dvacku) nebo Zlatnické a Francouzské ulici v Praze, kde je krámek s vietnamskými surovinami. A v Brně? Tam je seženete v Olomoucké ulici. Nebojte se vyzkoušet něco nového!"
Bára Karpíšková, kuchařka Bjukitchen (www.bjukitchen.cz)
"Bylinky používám jako můj děda Kája. Nejčastěji pracuji se šnitlíkem, petrželkou a libečekem. Tomáš s Kryšpou milujou, když jim na jaře umíchám k snídani vajíčka a oni skočí na zahradu pro šnitlík, Benjo má strašně rád bramboračku s petrželkou a já si nikdy neodpustím brambory s libečkem, to je chuť mého dětství. Jedlé květiny kromě sedmikrásek zatím moc nepoužívám, zrovna ale minulou neděli jsem si koupila Květinovou kuchařku, tak snad se brzy zlepším!"
Bára Mosorjáková, food požitkářka & modelka (www.facebook.com/Crea-m)
"V jarním jídelníčku by stoprocentně neměla chybět mladá kopřiva (čistí krev), medvědí česnek nebo pampeliška. Dále se používá řeřicha, pažitka, lístky řebříčku. Z kytiček každý najde sedmikrásky či už zmíněné pampelišky (z těch se vaří med, do salátu a smoothie použijeme listy), později fialky, květy bezu nebo růží. Na jaře také doporučuji sbírat lipové květy a usušit, v zimě z nich pak uvaříte příjemný čaj proti nachlazení. Já sama v kuchyni používám mnoho bylinek, nejraději a nejčastěji vařím s bazalkou, tymiánem, bobkovým listem, pažitkou, hladkolistou petrželkou, majoránkou, rozmarýnem, koriandrem a v neposlední řadě s mátou. Bylinkám se meze nekladou a mnoho jich roste divoce na loukách jako plevel! Už se těším se na 1. ročník Bylinkofestu!"
Markéta Pavleje, food blogerka & autorka (www.kitchenette.cz)
"Snažím se stále něco klíčit v průběhu celého roku, ale na jaře je to základ. Tohle období si bez čerstvě naklíčené ředkvičky, vojtěšky nebo řeřichy nedokáži představit. Po zimě doplní naše tělo o tak potřebné vitamíny a minerály. Jakmile se příroda začne probouzet, už hledám na zahradě, co by se dalo sníst. Jarní kopřivy jsou jistota. Dám je buď do nádivky, nebo z nich dělám čaj. Z medvědího česneku zase připravuju bylinkové máslo a přidávám ho do špenátové polévky. Pak se objeví spoustu kvítků, které krásně ozdobí talíř a mohou se konzumovat. Jedlé květy jsou navíc dnes tak populární! Asi každý už od dětství ví, že jedlé jsou například sedmikrásky. A nesmím zapomenout na fialky! Dají se připravit kandované a pak s nimi dekorovat třeba dort nebo nějaký jiný sladký chod. Každý rok si zasadím i měsíček lékařský, lichořeřišnici a violky, protože je používám jak na ozdobu "rodinného" talíře, tak na foodstyling jídel, která fotím."
Maruška Holobrádková, šéfredaktorka Apetit (www.apetitonline.cz)
"Jak poznám, že bude jaro? Když přijedu k rodičům na jižní Moravu, vezmu psa a už za brankou to ucítím... Svěží vůni medvědího česneku! Medvědí česnek se dá použít různě. Pro muže, který se nebojí výrazného aroma, dělám jednoduchou tvarohovou pomazánku s medvědím česnekem. Taky mě baví nakládat listy do oleje, a tím pak ochucovat saláty.
V lese a na louce se toho na jaře dá najít k snědku mnohem víc, ale protože od dětství trpím alergií, poznávat a sbírat divoké býlí a kytičky jsem se nenaučila. K největším experimentům s planými rostlinami tak patří kopřivový špenát z kotlíku...
O to víc se pak těším, až nám na zahrádce vyrostou bylinky. Mám ráda jednoduché a čisté, ale přitom intenzivní chutě, a právě bylinky dokážou i pokrmu z mála surovin dodat sílu a šmrnc. Moji jarní bylinkovou hitparádu vedou:
pažitka - miluji míchaná vajíčka ozdobená čerstvou pažitkou! Nebo pomazánku z pečeného lososa, lučiny a pažitky
kopr - nad koprovku s čerstvým voňavým koprem, ranými bramborami a vajíčkem není! Lepší sobotní oběd na jaře nemyslíte!
tymián - dávám ho do rajské omáčky i koláče"
Bylinky a květiny na talíř patří, tak my razíme na procházku se podívat, jestli objevíme něco zajímavého.