Připravit tu nejlepší štědrovečerní večeří není jenom o tom, že koupíte kapra a vyberete barvu ubrousků. Zásadní roli hraje taky to, co se bude pít. Jaké víno se nejvíc hodí na Vánoce?
Zeptali jsme se skutečného experta - Tomáše Matějíčka z restaurace Spices hotelu Mandarin Oriental Prague, který exkluzivně pro ELLE sestavil vinný lístek založený na lokálních odrůdách a vínech. Co doporučuje jeden z nejlepších českých someliérů?
Na začátek nějaký příjemný sekt nebo crémant ideálně suchý a nijak komplikovaný.
K rybí polévce doporučuji ochutnat lehké bílé víno typu sauvignon popřípadě chardonnay. Ale pozor! Nemělo by zrát v dřevěném sudu.
Ke klasickému smaženému kaprovi s bramborovým salátem se krásně hodí vyzrálý ryzlink rýnský jehož plnost doprovodí chuť obou věcí.
Ke Houbovému Kubovi bych volil frankovku nebo svatovavřinecké popřípadě cuveé s těmito odrůdami.
Vinná klobása si žádá jednoduché víno ideálně veltlínské zelené popřípadě mladý ryzlink vlašsķý.
Jako digestiv na Vánoce doporučuji otevřít láhev staršího portského a pak už si jen užívat vánoční pohody a dárků.
Tipy: Bílé víno před servírováním nechte alespoň 15 minut venku. Průměrná ideální teplota pro podávání bílého vína je 8-10 stupňů.
Pokud jste majitelem starší láhve červeného vína, kterou chcete otevřít na tuto speciální příležitost, tak ji otevřete již 8 hodin před podáváním, aby se víno hezky nadechlo a dopřálo vám ten pravý zážitek. Jen pozor, aby 8 hodin vydrželo nevypito.
Na zdraví a krásné svátky!