Vláčný korpus plný šťavnatých jablek a sladkého marcipánu, na povrchu jemný krém posypaný křupavými lupínky mandlí.
Ingredience:
• 1 kelímek smetany ke šlehání
• 2 sáčky vanilkového cukru
• 1 sáček vanilkového pudinku + 3–4 lžíce krupicového cukru + 500 ml mléka
• 5 jablek
• šťáva z 1/2 citronu
• 250 g másla nebo hery + máslo na formu
• 4 vejce
• 250 g hladké mouky
• 150 g krupicového cukru
• 2 lžičky kypřicího prášku
• špetka mleté skořice
• 150 g marcipánu
• plátky mandlí na ozdobu
Jak dlouho?
• Doba přípravy: 20 minut
• Dušení: 8 minut
Pečení: 30 minut
Počet porcí
• Na 12 řezů
Příprava jídla
1 Smetanu ušlehejte s jedním vanilkovým cukrem dotuha. Dejte do lednice. Z pudinkového prášku, cukru a z mléka uvařte podle návodu na obalu pudink. Potáhněte ho potravinovou fólií, aby se na něm nevytvořil škraloup, a také ho dejte vychladit.
2 Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kostičky a dejte do kastrolu. Zakápněte je citronovou šťávou, trochou vody a asi osm minut poduste doměkka.
3 Máslo, mouku, cukr, vejce, zbývající vanilkový cukr, skořici a kypřicí prášek zpracujte na těsto. Vmíchejte do něj nadrobený marcipán a třetinu podušených jablek. Směs přesuňte do vymazané dortové formy a pečte při 180 °C asi 30 minut.
4 Až dort vychladne, potřete ho pudinkem, posypte podušenými jablky, ozdobte šlehačkou a mandlovými plátky.
Zdroj: www.apetitonline.cz