Ingredience pro perfektní lasagne

Připravit lasagne není jen tak. Je potřeba hodně času a trpělivosti. Pro dokonalý výsledek a usnadnění práce pro vás máme několik rad.

1) Do náplně zkuste červenou cibuli. Je jemnější a neštípe.
2) Parmazán kupujte vždy v celku. Předem strouhaný ztrácí své jedinečné aroma. Navíc může získat kyselou pachuť.
3) K přípravě boloňské omáčky nepotřebujete nutně čerstvá rajčata. Ta v konzervě stačí.
4) Čerstvost je důležitější u bazalky a česneku. Dodají tu správnou chuť.
5) Vsaďte na mrkve v biokvalitě. Na jejich chuti je to hodně poznat.
6) Do omáčky přidejte červené víno, dejte ale pozor při výběru, ať není příliš kyselé. Ve výsledku je to cítit.
7) Před první vrstvou bešamelu můžete zapékací misku vymazat olivovým olejem.
8) Musíte podle návodu pláty na lasagne předvařit? Do vroucí vody vkládejte jeden po druhém, neslepí se vám.

Recept na tradiční italské lasagne
Ingredience (pro 4 osoby):
těstoviny na lasagne
150 g strouhaného parmazánu
Boloňská omáčka:
olivový olej
cibule (1 kus)
mleté hovězí maso (500 g)
rajčata (2 konzervy loupaných rajčat)
červené víno (1/2 sklenky)
1 stonek řapíkatého celeru
1 větší mrkev
bazalka, sůl, pepř
Bešamel:
100 g másla
100 g hladké mouky
3/4 l mléka

Příprava:
Nejdříve připravte bešamel. Rozehřejte máslo a za stálého míchání k němu přidávejte mouku a mléko. Pak na oleji osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte mleté maso, osolte, okořeňte a podlijte vínem. Duste, dokud se víno zcela nevyvaří. Smíchejte s rajčaty, najemno nakrájenou mrkví a celerem. Pod pokličkou pak vařte přibližně 2 hodiny. Pokud máte těstoviny, které je třeba předvařit, vkládejte je do osolené vroucí vody s trochou oleje.

Do předem vymazané pečicí formy vkládejte jednotlivé vrstvy: bešamel, lasagne, boloňskou omáčku, parmazán. Opakujte minimálně třikrát. Lasagne pak zapékejte v troubě při teplotě 220 stupňů 20 minut.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24