Hovězí na česneku

Ingredience:
• 600 g hovězí loupané plece
• sůl a čerstvě mletý pepř
• 6–8 stroužků česneku, drcených
• 2 lžíce sádla či slunečnicového oleje
• 80 g uzené slaniny (obyčejné bílé), nakrájené na kostičky
• 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
• 1 lžíce hladké mouky
• dušený špenát a bramborové knedlíky k podávání

Jak dlouho?
• Doba přípravy: 10 minut
• Opékání: 20 minut 
Pečení: 1,5 hodiny 
Vaření: 30 minut

Počet porcí
• Pro 4 osoby

Příprava jídla
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Maso osolte, opepřete a potřete česnekem. V litinovém hrnci s kovovými uchy na sádle rozškvařte kostičky slaniny; trvá to asi pět minut. Pak na ni nasypte cibuli a opékejte ji doměkka další tři minuty. Vložte maso a z každé strany ho tři minuty osmahněte, aby se zatáhlo. Podlijte 400 ml vody, přiklopte a dejte na hodinu a půl péct. Občas přelévejte vypečenou šťávou nebo dolévejte vodu.

2. Když je maso měkké, vyjměte ho a dejte stranou. Hrnec se šťávou postavte na sporák, mouku důkladně rozmíchejte ve 100 ml vody a přes sítko směs za stálého míchání nalijte do šťávy. Míchejte a zvolna půl hodiny vařte; případně rozřeďte vodou. Dochuťte solí a pepřem. Plátky připraveného masa přelité zahuštěnou šťávou podávejte s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem.

Zdroj: www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24