FOODPORN PODLE KITTI

Zítra je masopust. A taky Valentýn. Já osobně tedy osobně vyznávám především lásku k jídlu, takže moje volba je jasná. Budu slavit masopust! Tento recept je jeden z mých nejoblíbenějších, je v něm hodně hovězího, červeného vína, divokého koření a síly. Takové to jídlo si dám teď naposledy, protože mě čeká půst. Něco kolem čtyřiceti dní bych neměla jíst maso, pít alkohol a měla bych omezit pečivo. Hurá! Stejně na to nemám prachy! Naštěstí pro vás - neděle je dle tradic dnem, kdy si budu moct něco dopřát, takže páteční recepty nebudou plné zoufalosti a deprese, ale snad se mezi nimi objeví i něco k "jídlu". A co že si to dáme dnes? Dušené hovězí na víně a opečené brambory s tymiánem 

jidlo2

Co je potřeba (2-3 osoby):
500 gramů hovězího na guláš
2 červené cibule
granulovaný česnek
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
láhev dobrého červeného vína
asi 1 litr vývaru (používám bio - sušený z DM drogerie)
rajčatový protlak
4 větší brambory
tymián
sůl
olej

Hovězí si nakrájejte na kostičky a řádně očistěte. Když tak neuděláte, budou hosté během jídla u stolu plivat něco do ubrousku, a to nikdo nemá rád. Nechte zpěnit cibulku v hlubším hrnci a přidejte bobkový list a granulovaný česnek. Koření se zaktivizuje a začne krásně vonět. Přidejte maso a opékejte na mírném ohni po všech stranách.

Následuje tento "podlívací" manévr:
- vydusit šťávu, podlít vínem
- vydusít víno, podlít vývarem
- vydusit vývatr, podlít vínem

To všechno po dobu alespoň dvou hodin. Na mírném plameni. Na konec, když je maso měkké, přidejte rajčatocvý protlak. Podle chuti, vy jste šéf.

Brambory nakrájejte a smažte v pánvi s olejem. Osolte a přidejte tymián (jak sušený tak čerstvý). Smažení trvá tak 15 minut, na mírném plameni, když budete nedočkaví, brambory budou připálené a polosyrové.
Upozorňuju, že toto jídlo ve vás může vzbudit silnou závislost. Stejně jako u mě v poslední době malinová Deli. Je vhodné tento pokrm následně vychodit - masopustní průvod je ideální. Akorát pozor na ty koblížky, jitrnice, uzené a slivovici... Naši předci věděli, že je od středy čeká dlouhý půst ... A já to letos zkusím s nimi! Abych pak kudlou ryla do zdi dny, které mi budou zbývat do Velikonoc! Možná, že si tento pokrm pak hned uvařím, akorát z jehněčího. Mlčení jehňátek bude letos obzvláště kruté! 

http://kitticatering.tumblr.com

Zdroj článku:

Časopis ELLE

ELLE Zářijové vydání 09/24