Nevíme, jak vy, ale my se snažíme jaro přivolávat všemožnými způsoby. Ve skříni i na talíři. V pátek má být dokonce 17°C a to si podle nás zaslouží oslavnou jarní hostinu. A co se k ní hodí více než jídlo, které na talíři doslova kvete? Podívejte se na šest zdravých receptů ve kterých hlavní roli hrají jedlé květiny a kterými vaši návštěvu naprosto dostanete. Chuťově i vizuálně.
foto a recept: DesignSponge
Rizoto s vajíčky a parmazánem
Začneme originální snídaní. K rizotovému základu (polozměklá rýže uvařená s vývarem či vínem, dle preference, kousky slaniny a cibulí nakrájenou najemno) pomalu přidávejte parmazán, provensálské koření a pepř. Mezitím, co se bude rýže vařit si připravte pošírovaná vejce. Hotová je přidejte k rizotu, vše posypte květy fialek a těsně před podáváním vejce rozřízněte, aby z nich vytekl žloutek. Dobrou chuť!
foto a recept: Harvest & Honey
Rukolový salát s cottage sýrem
Geniálně jednoduchý salát, který si zamilujete nejenom na jaře. Smíchejte dvě hrsti rukoly, nakrájené ředkvičky, cottage nebo měkký kozí sýr, půl šalotky nakrájené najemno, nakrájené jablko a kopr na dochucení. Zálivku si připravte z dijonské hořčice, oleje, jablečného octa, špetky sušené bazalky a soli a pepře na dochucení. Vše pořádně promíchejte, "posypte" jedlými květy (třeba fialkami) a je to.
foto a recept: Kitchenette
Černé linguiny s mušlemi sv. Jakuba
foto a recept: The Merry Thought
Grepový koktejl se zázvorem
Na jaro zvolte pořádný "refresh" a začněte tímto nealkoholickým koktejlem. Na jednu skeničku smíchejte 4 lžíce čerstvé grepové šťávy, 2 lžíce citronové šťávy, lžičku sirupu z agáve (nebo jiného sirupu na oslazení), kapku růžové vody a přidejte nastrouhaný zázvor podle vlastní chuti. Vše promíchejte v shakeru s ledem a podávejte s květinami na ozdobu.
foto a recept: The Nest
Květinové nanuky
Zmrzlina, která skvěle vypadá a ještě je navíc dietní? Máte ji mít. Do formiček nalijte kokosovou vodu, tonic, ledový čaj nebo jakýkoliv jiný průhledný nápoj máte rádi (ano, počítá se i šampaňské či gin) a přidejte kousky jedlých květin a navrch klidně kousky ovoce. Voilá!
foto a recept: Rooted in Thyme
Ledové tyčinky s levandulí
Kdo se před jarní party nedostane k vaření ani míchání koktejlů, ať si alespoň připraví ledové tyčinky s levandulí. Jednoduše přidejte pár snítek do formiček, zalijte vodou a nechte přes noc zmrazit. Ráno přidejte do čaje, do koktejlu nebo jen tak do sklenice s vodou. Jednodušší už to být nemůže!
Nalákali jsme vás? Tak dobrou chuť! Ale ještě než se na přípravu chutných receptů vrhnete, přečtěte si základní pravidla vaření s květinami:
1. Jezte pouze květiny, u kterých jste si 100% jisti tím, že jsou jedlé. Ne u všech to tak je, některé květy mohou být jedovaté. Mezi jedlé květy patří například: fialky, sedmikrásky, levandule, růže, pampeliška, majoránka, modřenec a další.
2. Do jídel však používejte pouze organicky pěstované květiny, ideálně přímo určené k užití při vaření. Ty z květinářství či supermarketu nejsou do jídel vhodné, kvůli použitým pesticidům.
3. Podobně byste se měli vyvarovat použití květů vyrostlých v blízkosti silnic - emise na talíře nechcete.
4. Konzumaci různých druhů květin zkoušejte a testuje pomalu, obzvlášť, pokud trpíte alergiemi.
5. Jedlé květy můžete nakládat do octa nebo oleje.